Szakszervezetek: a tárgyalóasztaltól az útlezárásig

Együtt vonulnak utcára december 14-én, vasárnap a József nádor tértől a Kossuth Lajos térig az utóbbi hetekben nagy tömegeket mozgósító Százezrek az internetadó ellen, valamint a 60 ezren a magánnyugdíjért néven ismertté vált civil csoportok és 22 tagszervezetével az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. A drága presztízsberuházásokat, „megamegszorításokat” és új adókat tartalmazó költségvetés ellen hívják tiltakozni a tömegeket.

December 15-én, hétfő reggel 8-ól délután 5 óráig csaknem 400 kis áruszállítóval tart egész napos demonstrációt Budapesten a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete. A forgalomlassító akcióval, illetve azt követően a Parlament előtti álló demonstrációval harcolnak 1200 munkahely megmentéséért, miután nincs jele a kormány egyeztetési szándékának vagy álláspontja jelentős módosulásának a dohányiparban foglalkoztatottakat érintő törvényjavaslatok kapcsán. A szakszervezet becslései szerint 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót fenyeget az állami trafikellátó bevezetésének terve.

Ugyancsak hétfőn országos félpályás útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a kafetéria többlet adóterhei ellen reggel 7 és délután 4 óra között – jelentette be Gaskó István, a tiltakozó akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerdán Budapesten. A demonstrációhoz csatlakozott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete. Gaskó szerint a szakszervezetek nem szívesen mennek az utcára, a természetes alkuhelyük a munkahelyen van. Azonban a 2011-ben módosított sztrájktörvény nagyon megnehezíti a jogszerű sztrájkot, a törvény helyreállítása ezért is van a követelések között. Ezen kívül a jövő évi minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról és a bérajánlásról való mielőbbi megegyezést, a korkedvezményes nyugdíj fenntartását, valamint a Munka törvénykönyve régóta húzódó felülvizsgálatát és módosítását követelik.

Egyeztetésre hívta a napokban Seszták Miklós minisztert a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése elleni tüntetésre, útlezárásra, forgalomlassításra készülő Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége. A miniszter a meghívást nem utasította vissza, kérésére a végleges időpontról a napokban állapodnak meg. A szakszervezet azt reméli, hogy a tárgyalóasztalnál sikerül elérni a korkedvezmény év végére kitűzött felszámolásának az elhalasztását, s egy végleges változat kidolgozását, ugyanakkor felhívja a figyelmet: meglepő volt a miniszter gyors válasza, mert eddig javaslataikra semmilyen választ nem kaptak

Lázadnak a dohányosok is

Nincs előremutató jel a kormány egyeztetési szándékáról vagy álláspontjának jelentős módosulásáról a dohányiparban foglalkoztatottakat érintő törvényjavaslatokról, ezért a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) december 15-re egész napos demonstrációt jelentett be Budapestre – tájékoztatott szerdán az érdekképviselet. A szakszervezet becslései szerint körülbelül 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót fenyeget az állami trafikellátó bevezetésének terve, mert annak megszavazása kötelezné a dohányvállalatokat értékesítési hálózatuk felszámolására – áll a DDSZ MTI-hez eljuttatott közleményében. A dohányvállalatok számára bevezetni kívánt különadó a megmaradó foglalkoztatottak helyzetét nehezítené, mert emiatt befagyaszthatják bérüket, megvonhatják juttatásaikat, vagy akár még további elbocsátások is lehetnek – tették hozzá. A DDDSZ petícióban és hivatalos levélben is jelezte már aggodalmait a döntéshozóknak, de eddig alig talált meghallgatásra. A szakszervezet emiatt döntött a demonstráció meghirdetése mellett, amellyel arra kívánja felszólítani a képviselőket, hogy ne szavazzanak meg egy olyan törvényt, amely a kormány célkitűzéseivel ellentétben rövid időn belül több száz ember munkájának megszűnését eredményezheti – hangsúlyozta az érdekképviselet. A DDDSZ a döntéshozókkal való érdemi, szakmai egyeztetéseket, átgondolt szabályozást és megnyugtató megoldást vár – áll a közleményben. A demonstrációt egész naposra tervezik, hétfőn reggel 8-tól előreláthatólag délután 5-ig tart. A nap első felében a szakszervezet forgalomlassító felvonulást hirdet Budapestre, amelyben várhatóan csaknem 400, a dohányértékesítésben használt autó vesz majd részt. A délben kezdődő demonstrációra a Parlement elé mintegy 1000 embert várnak. (MTI)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+