Blokád és tüntetés

Fotó: DLElmaradt fizetésükért és egyéb járandóságaikért, valamint a jogszerű felmondásért tüntetett az EVM Kozmetikai és Háztartásvegyipari Zrt. mintegy száz dolgozója a tulajdonosokat képviselő ügyvédi iroda előtt szerdán, Budapesten. A gyárat, amelyet a „felszívódott” tulajdonosok megkezdték kiüríttetni, február elején blokád alá vették a cég dolgozói.

A céget képviselő ügyvédi iroda előtt tüntetett Budapesten száz, gyakorlatilag az EVM Kozmetikai és Háztartásvegyipari Zrt.-hez láncolt dolgozó, mert lehetetlen, sőt kritikus helyzetet teremtettek a Bip, WU2, Ultra és egyéb ismert márkájú kozmetikumokat és tisztítószereket gyártó üzemben: állásidőre kényszerítették őket, nem fizetnek utánuk járulékot, a januári fizetésüket az ígéret ellenére sem kapták meg. Gyakorlatilag a gyárhoz láncoltak száz dolgozót, mivel a gyár vezetői – akik korábban is csak közvetítő útján, telefonon adtak utasításokat a munkavállalóknak – szó nélkül “felszívódtak”, s nincs, aki felmondjon nekik, vagy akiknél ők felmondhatnának. Nincs fizetés, nincsenek járulékok, nincs munka, nincs cégvezeteés, nincs megoldás. Papírok híján nem tudnak máshol állást vállalni, vagy éppen a munkaügyi központban segélyért jelentkezni.  Az elkeseredett dolgozók a vegyipari szakszervezet (VDSZ) segítségével és támogatásával február elején blokád alá vették a gyár XVII. kerületi Cinkotai úti telepét, hogy megakadályozzák a gépek szétszerelésének és elszállításának megkezdett folytatását. Mivel a cég vezetői ennek hatására sem álltak szóba a munkavállalókkal, a szakszervezet tüntetést szervezett a menedzsmentet képviselő ügyvéd belvárosi irodája elé, hogy a fizetésüket és jogszerű eljárást követeljenek.

A tüntetés első szónoka, Imrik Tamás, a cég üzemi tanácsának elnöke elmondta: a februárban esedékes bérüket még nem kapták meg, és novembertől a levont járulékok és önkéntes pénztári befizetések sem érkeztek meg a címzettekhez. Miután januártól állásidőn vannak, így a munkaviszony megléte miatt nem folyamodhatnak munkanélküli segélyért, nem függeszthetik fel a hitelük fizetését és nem változtathatnak munkahelyet – tette hozzá.

Megszólalt a jogi képviselő

A megmozduláson felolvasták Szűcs Viktor Géza ügyvéd levelét – amelyet a tüntetés előtti órákban küldött -, aki együttműködést ígért a dolgozóknak. Mint többször elhangzott: a valós tulajdonost, akivel tárgyalni lehetne, a mai napig nem sikerült beazonosítani.

Mesterházi Pál, az EVM Zrt. szakszervezeti titkára a gyár leépülését ismertette: most egy telephelyen száz embert foglalkoztatott a gyár, míg valamikor 3 telephelyen 8 ezren dolgoztak a cégnél.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke biztosította a megjelenteket, hogy a legnagyobb szakszervezeti szövetség kiáll értük. Kifogásolta a személytelenséget, amelybe a tulajdonosok burkolóznak.

Az elnök végül felolvasta Puskás Ferenc vezérigazgató lemondó nyilatkozatát, amelyben nem sok esélyt lát a cég likviditásának rendezésére. A javaslata az volt, hogy az eszközök értékesítéséből befolyt pénzből fizessék ki a követeléseket.

A Cinkotai úti telepen bevezetett blokádot az alig félórás zajos, de békés tüntetés idejére sem adták fel. A jogszerű bánásmódért harcoló dolgozók demonstrációján a vegyipari ágazat több fővárosi és vidéki tagszervezete, sőt egyéb ágazatok is csatlakoztak, és képviseltette magát a mintegy 250 ezer tagot számláló új konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, valamint szolidaritási nyilatkozatot küldött az Európaszerte mintegy 40 millió munkavállalót tömörítő IndustriAll nemzetközi ipari érdekvédelmi szervezet is.

Ez történt az EVM-nél

Az elmúlt 10 évben a tulajdonosi szerkezet megváltozott, jelen helyzetben, 2014 elején azonban a magyar vezérigazgató képviseli a céget, leginkább jogi képviselőjén keresztül. Igen nehéz a dolgozók képviseletében eljáró szakszervezet (VDSZ és helyi szervezete) és az EVM üzemi tanácsának helyzete.

A dolgozók 2013. december közepétől 2014. február 2-ig állásidőn voltak, február 3-án, hétfőn hajnalban pedig (a január 29-én alakult sztrájkbizottság döntése értelmében) blokád jellegű sztrájkba kezdtek. A sztrájkőrség megszervezésre került, az értéket képviselő munkagépek megvédése érdekében. A dolgozók jogos járandóságaikat és jogi helyzetük korrekt rendezését követelik, a VDSZ ebben teljes erejével támogatja küzdelmüket.

 

Február 10-én járt le a bérek kifizetésének határideje, de senki egyetlen fillért sem kapott.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+