Blokád alatt egy vegyi üzem

Székely Tamás a VDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart a blokád alá vett cég kapujában.

Székely Tamás a VDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart a blokád alá vett cég kapujában.

Blokád alá vették a magukra maradt dolgozók az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. telepét. Így akarják megakadályozni, hogy a cég ismeretlen tulajdonosai a vállalkozás utolsó vagyonát képező gépparkot is széthordják. Nem kapnak fizetést, nem mondanak fel nekik, nincs tulajdonos, akivel tárgyalhatnának. Egyszerűen faképnél hagyták őket.

Blokád alá vették az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. XVII. kerületi telephelyét a cég dolgozói. A szokatlan akció oka, hogy a termelés december eleje óta szünetel, a csaknem száz alkalmazottat állásidőre „tették”, s február 3-án kellett volna felvenniük a munkát, Az utolsó pillanatban levélben utasították őket: újabb egy hónappal, február 28-ig meghosszabbították a kényszer pihenőt. Vagyis, nem kell dolgozni, de nem is mondtak fel nekik. Se fizetés, se papírok, amelyekkel legalább munkanélküli járadékért lehetne folyamodni. Ráadásul időközben valakik megkezdték a berendezések leszerelését. Nem tudni, hogy kik, és pontosan kinek a megbízásából szedték szét az értékes eszközök egy részét. Az emberek attól tartanak, hogy az üzemet végképp bezárják, és ha még a gépeket is elviszik, futhatnak a fizetésük, a végkielégítésük, s a hivatalos papírjaik után.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) javaslatára és segítségével még január végén sztrájkot hirdettek, s miután a munkáltató elzárkózott az érdemi tárgyalásoktól, a konzultációs folyamat akadályozása miatt bírósághoz fordultak. Az egyeztetésre biztosított határidő időközben lejárt, így a sztrájkot egyoldalúan megkezdhették, és a VDSZ február 3-án reggel tájékoztatta a dolgozókat arról, hogy a munkabeszüntetésnek egy szokatlan, de törvényes formáját választják: blokád alá veszik a gyárat.

A cégvezetésnek nyoma veszett

A dolgozók képviselői és a szakszervezet is több alkalommal próbált tárgyalni az EVM vezetőivel, ám egyszerűen nyomuk veszett – közölte a VDSZ elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón. Székely Tamás az újságírók kérdésére elmondta: megkísérelte felvenni a kapcsolatot egy, a cégbírósági bejegyzésben januártól a társaság vezetőjeként szereplő férfivel, ám nem sikerült, mert az őt képviselő ügyvéd nem adta meg a telefonszámát.

Az üzemben tavaly novemberben még három műszakban folyt a gyártás, és állítólag kétmilliárdnyi értékű készterméket szállítottak ki. December első napjaiban viszont váratlanul leállt a termelés, és akkor kényszerítették a dolgozókat állásidőre. A dolgozóknak akkor állt össze a kép, hogy az egykor három telephelyen, összesen nyolcezer embernek munkát adó vállalat a végnapjait éli, amikor a gépeket elkezdték leszerelni.

Időközben a szakszervezet rendőrségi feljelentést is tett, mert a vállalkozás tavaly november óta nem fizette meg a munkavállalók utáni közterheket, de még a munkabérből levonandó tartásdíjat, illetve a szakszervezeti tagdíjat sem utalta át a jogosultaknak. A VDSZ-elnök úgy tudja, feljelentésüket az adóhatósághoz tették át. Ezt  sajnálatosnak tartja, mert a cég még megmaradt vagyonát is kimenthetik, mire az arra illetékes hatóságok intézkednének.

A dolgozók ebben a helyzetben valószínűleg csak a bérgarancia-alapból juthatnak hozzá járandóságaik legalább egy részéhez – a vállalatra is érvényes ágazati kollektív szerződés alapján leépítés esetén akár kilenc hónapnyi végkielégítés is járna –, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy az EVM ellen felszámolási eljárást kezdeményezzenek. Székely közlése szerint ilyen indítvánnyal eddig egyetlen beszállító sem élt, mert az eljárási illeték a jelentős összegű tartozások miatt túl nagy lenne, és senki nem kockáztatja, hogy még azt a pénzt is elbukja.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+