Zúgott a „Nem hagyjuk”!

Rabi FerencHa a kormány egy tollvonással elvehette a bányászoktól a jogos járandóságukat, akkor senki ne áltassa magát abban a hitben, hogy ő biztonságban van. A kormány nem látja a jogszabályok betűi mögött az embereket – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a bányász szakszervezet demonstrációján. Rabi Ferenc, a BRDSZ elnöke a színpadról meghívta Orbán Viktort egy bányába, hogy személyesen győződjön meg annak egészségkárosító hatásairól. 

Zúgott a „Jó szerencsét!” és a „Nem hagyjuk!” a bányászok tüntetésén, amelyet a két évvel elvont szakmai nyugdíjuk és egyéb járandóságaik visszaszerzéséért szerveztek Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) tavaly ugyanezen a napon, ugyanerre a helyszínre, ugyanezért a célért hívta utcára tagjait, ám ügyükben azóta sem történt semmi változás. Pedig egy évvel ezelőtt petíciót is adtak Balog Zoltán miniszternek, amelynek három követelési pontját továbbra is érvényesnek tartják, hiszen abból semmi nem teljesült. Éppen ezért most nem adtak át írásos követelést, hiszen csak ismételni tudták volna magukat – mondta Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke, az egybegyűlt bányászok előtt.

Nem fogadják el, hogy egyetlen tollvonással megszüntették a szénkülfejtéses üzemekben dolgozók szakmai nyugdíját – jelentette ki a mintegy ezer tüntető előtt – közöttük vasasok, pedagógusok és közszolgálati dolgozók is – az elnök. Az érintettek egészségét a 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja, mint a földalatti bánya, ezért kapták meg korábban ők is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, amit 2002. január 1-jétől megvonta tőlük a kormány.

A szakszervezeti vezető sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták. A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat. Rabi Ferenc utalt arra, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. Az új szabályok életbe lépésétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság.  Rabi Ferenc felidézte, hogy a tárca képviselői többször ígértek megoldást a bányászok nyugdíjproblémáira, de az soha nem született meg. Arra is volt példa, hogy a bíróság által megítélt járandóságot vették el a bányásztól – tette hozzá. Az érdekvédő végül bányalátogatási programot javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a kormányfő személyesen győződjön meg az ottani munkakörülmények egészségkárosító hatásáról.

Mészáros István, a Mátrai Erőmű Zrt. visontai bányájának kotrómestere példaként elmondta: azért vállalta a nehéz fizikai munkát, mert tudta, hogy 30 év után nyugdíjba mehessen, ám most úgy látja, azok jártak jobban, akik korábban távoztak a bányából, mert így megmaradt az egészségük.

Szót kapott a demonstráción Pataky Péter, az újonnan alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is, aki arra hívta fel a demonstrálók figyelmét, hogy ha a kormány egy tollvonással elvehette a bányászoktól a jogos járandóságukat, akkor ne legyenek kétségeik, ez bárkivel megtörténhet. A bányászköszöntés, a Jó szerencsét! ma már kevés, tenni is kell azért, hogy valami történjen. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a kormány nem látja a jogszabályok betűi mögött az embereket – mondta Pataky Péter, mire a tömeg rákezdett az “Orbán takarodj!” skandálására.

Nem maradt el a szaktárca szociális és családügyi államtitkárságának reagálása se a demonstráción elhangzottakra. Eszerint a kormány 2010-ben több százmilliárd forintos hiánnyal vette át a nyugdíjkasszát a “Gyurcsány-Bajnai vezetéstől”. Ez az egész nyugdíjrendszert veszélybe sodorta, amit sürgősen orvosolni kellett, így a hosszú távú fenntarthatóság érdekében a kormány valamennyi korhatár előtti nyugdíjat kivezette a nyugdíjrendszerből, és azóta korhatár előtti ellátásként folyósítják azokat. Az ellátórendszer átalakítása több százezer ember mellett a bányászokat is érintette. Közülük a legnehezebb munkát végzők, vagyis a legalább 25 éven át mélyművelésű bányában dolgozók számára a korábbihoz hasonló korai visszavonulásra a lehetőség továbbra is fennáll. Az úgynevezett szénkülfejtésen dolgozó bányászoknak a kevésbé veszélyes munkakörülményeik miatt nem indokolt olyan jellegű kedvezmény nyújtása, mint a mélyművelésű bányában dolgozóknak – fogalmazott a tárca közleményében.

A tüntetés végén ezer ember énekelte a bányászhimnuszt.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+