„Szabad ország, szabad oktatás”

Tüntetés a szabad oktatásért (MTI-fotó)

Tüntetés a szabad oktatásért (MTI-fotó)

„Az erkölcshöz nem kell csősz, Hoffmann Rózsa birkát főz”, „Hoffmann Rózsa, gyere ki a hóra!” – skandálták a kormány oktatáspolitikája ellen tüntetők szombat délután a fővárosi Szabadság téren kezdődött demonstráción. A több helyszínt is érintő tüntetést gimnáziumi diákok szervezték ugyan, de több szakmai és érdekképviseleti szervezet is csatlakozott hozzájuk. Ott voltak a közszolgálati szakszervezetek sztrájkbizottságának képviselői is. 

„Tiltakozzunk az elhamarkodott, átláthatatlan, sok szempontból káros ’reformok’ ellen, amik korlátozzák a szabad oktatást!” Ezzel a felhívással invitálta a kormány oktatáspolitikájával elégedetleneket középiskolások egy csoportja szombat délutánra a Szabadság térre. A több helyszínt is érintő tiltakozó akcióhoz támogatóként 21 szervezet csatlakozott. A Facebookon szervezett megmozduláson ott voltak az Oktatói Hálózat, a Történelemtanárok Egylete, a Pedagógusok Demokratikus Szervezete, és a Közdemosz képviselője is. A demonstrációról a közszolgálati távirati iroda nem számolt be – két fotót tett közzé az oldalán -, az államtitkár sajtótájékoztatójáról azonban tudósított. Eszerint Hoffmann Rózsa úgy látja, az oktatásban minden rendben van, a tanítás rendben zajlott az első félévben, és elindult az a folyamat, amelynek célja és eredménye, hogy a pedagógusokat a társadalom megbecsülje, és olyan helyzetbe hozza, hogy a bérük méltó legyen ahhoz a felelősségteljes munkához, amelyet végeznek.

Akik másképp látják

Másként értékelik a helyzetet az érintettek. Ács Anna, az Oktatói Hálózat tagja ugyanis azt mondta: az oktatás csatatérré változott, és minden szinten gyomorforgatóan igazságtalan. A kormány jelszava a „középszerűt a középosztálynak”. Megítélése szerint a kormány elképzeléseit nemcsak a hagymázas vízió, hanem a jéghideg cinizmus is jellemzi. Az is szégyen. hogy történelemhamisító intézeteket hozott létre a kormány, melyek nem szolgálnak mást, mint szavazatszerzést – tette hozzá.

Közdemosz: “Létbizonytalanság, nyomor”

Az esemény szervezői felolvasták hétpontos követelésüket, majd a közszolgálati dolgozók demonstrációs és sztrájkbizottságának (Közdemosz) képviseletében Boros Péterné kapott szót. A Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkára emlékeztetett arra, hogy a közszolgálati dolgozók nem először vannak az utcán. Októberben a millenárison kezdték a tiltakozást bérhelyzetük ellen, novemberben a József nádor térre vitták kollégáik szegénységének szimbólumait, a lyukas cipőket. Decemberben pedig a közszolgálatban dolgozó nők Orbán Viktornak küldtek a keresetüket javító intézkedést követelő video-üzenetet. Kijelentette: azért csatlakoztak a szabad oktatásért demonstrálókhoz, mert egyetértenek a megmozdulás céljával. Ugyanakkor azért is eljöttek, mert saját követeléseiket is meg szeretnék ismertetni a jelenlévőkkel, a támogatásukban bízva. „Itt vagyunk, mert a kormány az elmúlt hónapokban nem volt hajlandó érdemben tárgyalni a 20 százalékos béremelést követelő szakszervezetekkel.  Itt vagyunk, mert Magyarország kormánya a több százezer közszolgálati munkavállalóval szemben fennálló adósságát nem kívánja rendezni” – fogalmazott a főtitkár.   Utalt arra, hogy 28 ágazati szakszervezet azért hozta létre a Közdemosz-t, hogy együttes erővel lépjenek fel valamennyiük közös ellensége, a kollégákat fenyegető elszegényedés, a nélkülözés és a bizonytalan jövő ellen. „Létbizonytalanság, nyomor – ezek a mi ellenségeink. Ezek ellen tiltakozunk, demonstrálunk.
Nincsenek politikai céljaink – jelentette ki a szónok. Azt viszont nem hagyhatjuk, hogy a helyzet így maradjon. Nem engedhetjük meg, hogy a tisztességes munkát végző közszolgálati dolgozók visszafordíthatatlanul elszegényedjenek. Újra és újra el kell mondanunk, hogy a mai Magyarországon az állampolgárokat szolgáló  közalkalmazottakat, a rendőröket, a katonákat, a tűzoltókat, a múzeumi dolgozókat, a könyvtárosokat, a szociális munkásokat, a köztisztviselőket, a kormánytisztviselőket – akiknek a munkáltatója az állam – a kormány nem becsüli meg – hangsúlyozta.  Több százezren 6 éve egyetlen fillér béremelést se kaptak. Ezért követelünk – adósságrendezésként – 20 százalékos béremelést” – mondta Boros Péterné, majd így folytatta:  „Az egyik legnagyobb emberi érték az, ami értelmet ad a szakszervezeti létnek is, a szolidaritás, a másik emberért érzett felelősség. A mai tüntetés a szolidaritás fontos megnyilvánulása, és ez az érzés számunkra ünneppé teszi ezt a találkozót.”
Szónoklata végén kijelentette: “Mi közszolgálati munkavállalók csatlakoztunk a fiatalok, az oktatásban működő civilszervezetek felhívásához, mert nekünk – állampolgárként, szülőként és a szabadság elkötelezettjeiként – különleges érték az oktatás szabadsága. Úgy éreztük, itt kell lennünk, hogy kiálljunk érte.”

A tüntetés a Szalay utcában ért véget három középiskolás beszédével, a tömeg békésen távozott.

A diákok 7 pontban követelik:

1) Legyen valódi és nyilvános szakmai konzultáció!

2) Csak előre kidolgozott, megalapozott reformok léphessenek életbe!

3) Ne erőszakoljanak a diákokra a társadalom csak egy része által elfogadható gondolkodásmódot!

4) Vissza a forrásokat az oktatásba!

5) Biztosítsák a szólás- és véleményszabadságon alapuló közoktatást!

6) Legyen tanszabadság!

7)Továbbá követeljük a közalkalmazottak és a közszolgálati dolgozók bér és munkakörülményeinek radikális

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+