Orbántól vár segítséget a szakszervezet

A hazai gyógyszergyártásért aggódik a szakszervezet (illusztráció: magyosz.org)

A hazai gyógyszergyártásban dolgozókért aggódik a szakszervezet (illusztráció: magyosz.org)

A miniszterelnöknek írt levélben kezdeményez tárgyalásokat a gyógyszeralapanyag-gyártás leállítása ügyében a vegyipari szakszervezet. Az Alkaloida tiszavasvári gyár tulajdonosa váratlanul megszüntette a teljes hatóanyag feldolgozást. 

 

 

A miniszterelnökhöz fordult levélben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), miután a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-nél leállították a gyógyszeralapanyag-gyártást. A szakszervezet attól tart, hogy az Alkaloida után más gyógyszergyárak is hasonló intézkedésekre kényszerülnek – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

A VDSZ arra kéri a miniszterelnököt, hogy a kormány a helyzet megoldására – a szakszervezet és a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége bevonásával – kezdeményezzen tárgyalásokat az érintett cégekkel.

Az Alkaloida indiai tulajdonosai megszüntették az üzemben a gyógyszerhatóanyag-gyártást, így a morfin alapanyagául szolgáló ipari mák feldolgozásával is leállnak. A hirtelen váratlan változásról a település polgármestere Fülöp Erik a város honlapján olvasható írásban elmondta, a cég vezetése decemberben levélben értesítette az önkormányzatot arról, hogy az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. tulajdonosa és igazgatósága döntése értelmében a társaság a teljes gyógyszer alapanyaggyártást, beleértve a morfint és származékait is megszünteti 2014. január elsejétől. Annak ellenére, hogy a gyógyszergyártás továbbra is folytatódni fog a gyárban, a hatóanyaggyártás leállítása jelentős veszteséget okozhat a városnak.

Privatizációval kezdődött

Az Alkaloida privatizációja már az 1990-es években elkezdődött, és a 2000-es évek elején a kisebbségi részvény tulajdonát is eladta a magyar állam, így aztán száz százalékosan külföldi tulajdonba került a cég. A KeletPress Hírügynökség összeállításából kiderül, hogy a 2000-es évek elején több mint 1200 ember került utcára. Az Alkaloida privatizációja Tiszavasvárit és a környékbeli településeket érzékenyen érintette. A kiváló szakembereket (mérnököket, közgazdászokat, technikusokat, szakmunkásokat) foglalkoztató gyár „kivéreztetése” során óriási elvándorlás indult meg a városból más hazai cégekhez. Az indiai Sun Pharma 2005-ben vásárolta meg a korábban az ICN, majd a Valeant által birtokolt üzemet. Akkoriban még szó volt a tiszavasvári gyár kutató-fejlesztő laboratóriumának újraindításáról. Növelni és fejleszteni akarták a tiszavasvári gyár kapacitását, hogy új saját termékekkel is meg tudjanak jelenni a piacon. Bár az utóbbi években sok beruházást végzett el a tulajdonos a gyár területén, de a késztermékek piacra juttatása egyelőre várat magára. Hazánkban az indiai cégek 1,3 milliárd dollárt fektettek be az elmúlt években. Érdekesség, hogy a Sun Pharma  a legnagyobb befektetők közé tartozik. A cég nyilvános adatai szerint 2010-ben 3,6 milliárd forint árbevételt, és 2,7 milliárd forint veszteséget realizált. A cég 2013-as novemberi adata szerint 350 munkavállalót foglalkoztatott.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+