Szakszervezet: Tartsa be a kormány az országos bérajánlást!

Azonnali, rendkívüli ülést kezdeményez a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a  Magyar Szakszervezeti Szövetség,  mert kiderült, a kormány jövőre mindössze 2,4 százalékkal emelné a közfoglalkoztatottak bérét.

Tartsa be a kormány az országos bérajánlást! Mindössze ezt követeli az új érdekvédelmi konföderáció, a 250 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség annak kapcsán, hogy kiderült, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) megszületett megállapodás szerint jövőre a minimálbér és a garantált bérminimum is 3,5 százalékkal emelkedik, s az országos bérajánlás mértéke is ezzel megegyező. Ez azt jelenti, hogy több mint 300 ezer közfoglalkoztatásban dolgozó béremelése 3,5 százalék alatt marad. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége felháborítónak tartja, hogy a kormány nem hajlandó követni a VKF keretében megszületett megállapodást, s a konföderáció attól tart, hogy az állami vállalatok bértárgyalásain is ezt a példát fogják követni a munkaadók.

A közfoglalkoztatási bér bevezetése rontotta a magyar bérhelyzetet. A „normál” munkák kiszervezése, majd közmunkával való felváltása miatt tömegek dolgoznak minimálbérnél is kevesebbért. A mostani döntés tovább növeli a különbséget a minimálbér és a közfoglalkoztatási bér között. Ez a munkavállalók számára elfogadhatatlan.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség attól tart, hogy a szabályok betartásával működő munkáltatók könnyen piacokat veszíthetnek azokkal szemben, akik állami segítséggel, alacsony bérért közmunkásokat foglalkoztathatnak, és ezzel versenyelőnyre tesznek szert.

A konföderáció felszólítja a VKF-ben résztvevő munkáltatói szövetségeket, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz: követeljék a fórum rendkívüli ülésének összehívását Felszólítjuk a kormányt, hogy a VKF ülése előtt ne kerüljön kihirdetésre a 2014. évi közfoglalkoztatási és közfoglalkoztatási garantált bér.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+