Milliós cégvezetői prémiumok

Portugal Economy Wrap

Elfogadhatatlannak tartja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, hogy köztulajdonú cégek vezetői milliós prémiumokat vehettek. A kormány visszafizettetné a jutalmak kétmillió forint feletti részét.

Palkovics ImreFelháborítónak tartja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, hogy – sajtóértesülések szerint – az év végéhez közeledve a legtöbb állami vállalat vezetője az átlagfizetésük alapján számított 9-10 hónapnyi bérüknek megfelelő prémiumot vehetett fel. A szakszervezeti konföderáció szerint ez azért is vérlázító, mert „az országot a hátukon cipelő munkavállalók” bére a vásárlóerejét éppen csak tartani tudja. Emiatt is rossz üzenete van annak, hogy egyes állami cégvezetőket milliós prémiumokkal jutalmaznak. Ez a lépés megterheli a köztulajdonban működő vállalkozások éppen induló bértárgyalásait – hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke, akitől megtudtuk: felszólítják a milliós prémiumokkal „jutalmazott” cégvezetőket, hogy csatlakozzanak a Munkástanácsok által is támogatott munkavállalói kezdeményezéshez, és utalják át már megkapott vagy várható kifizetéseiket az éhező gyermekek megsegítésére. Mint ismeretes, fejenként havi ötven forinttal támogatják a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt a Munkástanácsok Országos Szövetsége által meghirdetett akcióhoz csatlakozó munkavállalók.

Tízszeres prémium

A szerdai kormányülésen is téma volt a cégvezetők nagy összegű jutalmazása, miután Orbán Viktor miniszterelnök azonnali jelentést kért Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől és Navracsics Tibortól a kifizetett jutalmakról és prémiumokról. A jelentés alapján az egyértelmű, hogy a közigazgatásban a jogszabály alapján járó egyéb juttatásokon kívül más kifizetés nem történt.  Más a helyzet az állami cégeknél, mert kiderült, hogy havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője. A legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kapta. A miniszterek tanácsa azért felkérte Németh Lászlónét, szólítsa fel az  állami cégek vezetőit, hogy “a jogi helyzettől függetlenül” fizettessék vissza a pénzt – közölte a Kormányzati Információs Központ.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+