Tüntetés a kirúgott szakszervezetisekért

Közös szakszervezeti demonstrációt szervez december 11-ére a most alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség a pécsi Honsa Kft. előtt, mert kirúgták a szakszervezeti tisztségviselőket, akik a cégvezetés felszólítása ellenére sem oszlatták fel a szakszervezetet.

Megdöbbentő és a jövőre nézve veszélyes a pécsi Honsa Kft.-nél történt eset: kirúgták a szakszervezeti vezetőket azért, mert a cégnél szeptemberben megalakult érdekvédelem a menedzsment felszólítására nem oszlatta fel magát. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a történteket olyan erőfitogtatásnak és a dolgozók megfélemlítésének tartja, amelyhez a korábban éppen az ilyen lehetőségek megteremtése miatt sokat kritizált új munka törvénykönyve adja a jogi alapot – írta közleményében korábban az ASZSZ. A német tulajdonos a saját hazájában ilyet egyetlen érdekvédelmi tisztségviselővel sem mert volna tenni, mert ott erre sem jogi, sem erkölcsi lehetősége nincs. Az ASZSZ szolidaritási összefogásra szólított fel minden magyar érdekvédelmi szervezetet, hogy ez a vérlázító eset többé hazánkban se fordulhasson elő. Az ASZSZ úgy tudja, a pécsi hír a cég anyavállalatánál működő német szakszervezeti vezetőket is felháborította, s értetlenül álltak a történtek előtt. A pécsi példa is bizonyítja, az új Mt. minden gátlástalanságra feljogosítja a munkaadókat, akiket csak a tisztességük, szociális érzékenységük és a szakszervezetekkel való partnerségi igényük akadályoz meg, hogy a Honsa vezetőihez hasonlóan cselekdjenek. Szerencsére egyelőre azokból a munkaadókból van több, akik nem élnek vissza a törvényi lehetőségekkel – szögezi le Székely Tamás, az autonóm konföderáció elnöke. Az ASZSZ szolidáris a Honsa Kft.-től kirúgott dolgozókkal, s azokkal is, akiknek ilyen fenyegetettségben kell dolgozniuk.

Az ASZSZ és más szakszervezetek példájára az új konföderáció, a napokban alakult Magyar Szakszervezeti Szövetség is akcióba kezdett: a dolgozoklapja.hu úgy tudja, december 11-ére tüntetést szervez a cég telephelye elé. Az MSZSZ alakuló kongresszusán Pataky Péter elnök, Székely Tamás alelnök és Varga László alelnök felkérte a térségben működő szakszervezeteket, hogy csatlakozzanak a demonstrációhoz. Az új konföderáció vezetői ugyanis elfogadhatatlannak tartják a cégvezetés viselkedését, s elejét akarják venni több hasonló esetnek.

 

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+