Fiatalok a szociális dolgozók mellett

A fiatalok szolidárisakTámogatják a szociális ágazatban dolgozók követeléseit a magyar szakszervezeti ifjúsági szövetségek. A hat szervezet szolidaritási nyilatkozatban hívja fel a figyelmez az áldozatkész munkavállalók méltatlan helyzetére.

Közös nyilatkozatot adott ki tegnap a hat országos szakszervezeti szövetség ifjúsági szervezete, amelyben arra szólítják fel a kormányzati döntéshozókat, hogy az egészségügyben végrehajtott béremelést terjesszék ki a szociális ágazatban dolgozó munkavállalókra. Méltánytalannak és igazságtalannak tartják ugyanis, hogy az ágazatban hosszú évek óta nem volt béremelés, így a jelenlegi bérük átlagosan alig éri el a nettó 78.000.- forintot. A munkavállalók keresetének reálértéke folyamatosan csökken, illetve jelentős részüknek keresete még a létminimum szintet sem éri el – emlékeztet az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Munkástanácsok Országos Szövetsége Ifjúsági Tagozata, valamint a Liga Szakszervezetekhez tartozó Fiatalok Ligája és az MSZOSZ-es Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség.

Közleményük szerint az ágazatban zajló munkaerő-piaci folyamatokkal kapcsolatban fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy humán erőforrás válság, így a szociális intézmények nem tudnak majd színvonalas szolgáltatást nyújtani az arra rászorulók részére. „Generációs képviseletként különösen fontosnak tartjuk kiemelni a gyermek- és ifjúságvédelem területét, ahol a felmerülő társadalmi problémák és gazdasági válság borús következményei különös mértékben sokasodtak az elmúlt években. Felhívjuk továbbá a figyelmet a bérezési problémák migrációra gyakorolt hatására: egy fiatal számára az itthon maradás csak kiszámítható életpályával képzelhető el a szociális szféra területén is. A jelenlegi bérhelyzet elbizonytalanítja a most még oktatási rendszerben lévőket, ami komoly szakemberhiányhoz vezet” – fogalmaznak az ifjú érdekvédők. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a szociális szféra eddig minden esetben bizonyította áldozatkészségét. Nincs olyan magyar ember, aki közvetve vagy közvetlenül ne kerülne kapcsolatba a szociális dolgozókkal, hiszen a bölcsődétől a családsegítő szolgálatokon, illetve az idősgondozáson át mindenhol jelen vannak.

A fiatal szakszervezetisek megállapítják, hogy a szociális ágazatban megalakult sztrájkbizottság követelései jogosak és időszerűek. Bíznak abban, hogy érdemi tárgyalások folynak a kormány képviselőivel, amelynek során az ágazatban dolgozókra is kiterjesztik a fizetésük emelését lehetővé tevő bértáblát, hogy a társadalmi megbecsültséget végre anyagi megbecsültség is övezze. Ha a várt eredmény elmarad, és az érintett szakszervezet sztrájkot hirdetnek, az ifjú érdekvédők készek a támogatásra, és szolidaritásra buzdítanak. 

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+