Két konföderáció beelőzött

Palkovics Imre és Kuti LászlóMiközben három szakszervezeti konföderáció az egyesülését deklaráló kongresszust tart pénteken, a Munkástanácsok és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés ma bejelentette: mostantól szorosan együttműködnek.

Együttműködési megállapodást írt alá kedden a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT). Az egyezség célja a két konföderáció erejének egyesítése az átformálódó érdekegyeztetési rendszerben. A stratégiai megállapodást Palkovics Imre, a MOSZ és Kuti László, az ÉSZT elnöke látta el kézjegyével.

A dolgozoklapja.hu Palkovics Imrétől úgy tudja, hogy a Munkástanácsok az együttműködés keretében vállalja az ÉSZT versenyszférához kötődő szakszervezetek képviseletét a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ezen túlmenően pedig a két szervezet az erőteljesebb érdekérvényesítésért álláspontjaikat összehangolva képviseli az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetési Tanácsban. Az egyezség értelmében a közös szakmai javaslatok, programok kidolgozása mellett a nyomásgyakorlás eszközeit is egyeztetik, amelynek eredményeként a jövőben közös akciókra, demonstrációkra is sor kerülhet.

A lépés nem volt váratlan, hiszen tavasszal a hat országos konföderáció közül négyen – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az ÉSZT, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – egyesülési tárgyalásokat kezdtek, azonban rövid idő alatt kiderült, hogy az ÉSZT visszalép, azzal az indokkal, hogy amíg nem tudják pontosan, hogyan történik a fuzionálás, nem vesznek részt a tárgyalásokon. Nem sokkal ezután kiderült, hogy az ÉSZT meghatározó tagszervezetei – például a mérnököket és a felsőoktatásban dolgozókat tömörítő szakszervezetek – nem a „hármakkal”, hanem a Munkástanácsokkal tervezi az együttműködést. Most ez a szándék jutott el – immár konföderációs szinten – a megállapodás aláírására. Ismeretes, hogy a Liga Szakszervezetek kezdetektől elhatárolódott a fúziós törekvésektől.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+