Kirúgások ellen tüntetnek a vasasok

Balogh Béla (Vasas)Demonstrációt szervez a jövő hét közepére a Vasas Szakszervezeti Szövetség a pécsi Honsa Kft környékére. Így tiltakoznak az ellen, hogy a cégtől hét szakszervezeti vezetőt és hangadót bocsátottak el egyik napról a másikra. A megmaradt tagokat pedig a cégvezetés egyenként próbálja rávenni, hogy mondjanak le szakszervezeti tagságukról.

Néhány hónapja alakítottak szakszervezetet a dolgozók Pécsett a német tulajdonú, autóalkatrészeket gyártó Honsa Kft.-nél, mert szerintük a munkáltató „semmibe vette” a dolgozókat. A szervezkedés azonban feltételezhetően nem nyerte el a cég vezetésének tetszését, mert a közelmúltban a 600 dolgozó közül hét olyan alkalmazottat bocsátott el, akik valamennyien szakszervezeti vezetők, hangadók voltak. Burcsa Sándor, a kirúgottak szószójának elmondása szerint nyár óta kétszer tudtak tárgyalni a vezetéssel, a megbeszélések normális hangnemben folytak. Ennek ellenére az egy hónappal ezelőtti tárgyalás végén a cég képviselői azt közölték: szeretnék, ha feloszlatnák a szakszervezetet. Az indítványt azzal indokolták, hogy az előző igazgató valóban nem volt mindenben a csúcson, de szerintük az új vezetőben bízhatnak. A felszólításnak azonban a szakszervezet vezetői nem tettek eleget, folytatták a tagtoborzást, amelynek eredményeként a tömörüléshez mintegy negyvenen csatlakoztak. Feltételezhetően erre válaszul távolították el az érdekvédőket a vállalkozástól, s szólították fel egyenként a tagokat arra, hogy lépjenek ki az érdekvédelmi szerveződésből.
A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöksége tárgyalást kezdeményezett a Honsa Kft. vezetőivel a helyzet tisztázása érdekében. Balogh Béla, a vasasok elnöke a dolgozoklapja.hu-nak azt mondta: nem sikerült egyezségre jutniuk, ezért demonstrációs bizottságot hoztak létre a Honsa ügyében. Azt tervezik, hogy a jövő hét közepén a cég telephelyének közelében tiltakozó demonstrációt tartanak. Balogh Béla közölte azt is, hogy minden határidőt betartottak, miután párbeszédet kezdeményeztek a kft vezetésével. A szakszervezet a tiltakozó akción túl a munkavédelmi felügyelőséghez, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és bírósághoz fordul a pécsi üzemben történt igazságtalanság és jogtalanság miatt. Az elnök hozzátette: minden lehetőséget megragadnak, hogy segítsenek a dolgozókon. A vasasszakszervezet szervezésében nemcsak a régióból, hanem Csongrád megyéből, Dunaújvárosból és több más településről is érkeznek a kirúgottakkal szolidáris tagjaik, várhatóan 100-150-en a baranyai megyeszékhelyre. A vasasszakszervezet több mint 30 ezer tagja ugyanis felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a szakszervezeti tisztségviselőkkel és szakszervezeti tagokkal szembeni eljárását. Szégyenteljes és gyáva viselkedés az, hogy egy néhány hónapja megalakult szakszervezet vezetőit és tagjait mondvacsinált indokkal, esetenként embertelen módon eltávolítják a munkahelyükről – tette hozzá az elnök.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+