Adómentes meccsjegyek

Cafeteriaként adható meccsjegyekBekerült az adómentes béren kívüli juttatások körébe január 1-től a sportrendezvényekre szóló belépőjegy és bérlet – döntött az Országgyűlés az adótörvény-módosítási csomag zárószavazása előtti utolsó pillanatban benyújtott módosító indítvány elfogadásával.

Korlátlanul és feltétel nélkül adómentes lesz a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó bármilyen sportrendezvényre szóló ingyenes vagy kedvezményes belépőjegy, bérlet juttatása bármely juttató által, és emellett évi 50 ezer forint keretben megmarad a kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra – szóló belépőjegy, bérlet ingyenes, kedvezményes juttatásának adómentessége is.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármely cég, vagy szervezet bármikor, bármennyi sportkedvelő nézőnek, szurkolónak osztogathat grátisz belépőket sportszervezetek vagy sportszövetségek által megtartott versenyekre, mérkőzésekre, egyéb sporteseményekre.

Igaz, ezeket a nem kötelező cafetériában választható elemként kezelni, jutalomként is ki lehet osztani sőt, akár megbízási díj helyett is adható meccsre szóló jegy, amelynek értékét adómentesen ki lehet venni a cégből. Csakhogy az ilyen juttatást vagy „fizetséget” a jövőben is csak az elkötelezett sportkedvelők fogadják szívesen. Így hát a kiterjesztett adómentesség feltehetően nem annyira a néző-számot növeli majd, hanem az adómegtakarítás révén inkább a szurkolótábor juttatóinak jelenthet 25-50 százalék költségcsökkenést.

Ezen felül a társasági adóalany juttatók esetében a munkavállalóik, a vezető tisztségviselőik, a személyesen közreműködő tagjaik, a saját jogú nyugdíjasaik, valamint azok közeli hozzátartozói részére kiosztott jegyek, bérletek személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt ellenértéke nem növeli a társasági adó alapját.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+