Aláírtak a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) aláírta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal (Klik) a mintegy 123 ezer pedagógust és más foglalkoztatottat, összesen mintegy 150 ezer embert érintő kollektív szerződést. A PDSZ szerint a ksz tartalma visszalépés a korábbihoz képest.

Galló Istvánné (PSZ) Galló Istvánné a szerződésben foglalt kedvező intézkedések között említette, hogy a Klik által foglalkoztatott pedagógusoknak – a kötelező 32 óra kötött munkaidő felett – túlóradíjat fizetnek 2014. január 1-jétől. A reprezentatív szakszervezet vezetője a kollektív szerződés “kemény tárgyalások” utáni aláírását “apró pozitív lépésnek” nevezte.

Közölte azt is, hogy a PSZ szombati kongresszusán egy állásfoglalást fogalmaztak meg, amelyben a tavaszi parlamenti választáson induló pártokkal szembeni elvárásaikat összesítették. Azt írták, a PSZ a pártok oktatási programjainak elemzésekor ezen elvárások teljesülését tartja majd szem előtt. Megjegyezte, hogy a dokumentumban megfogalmazottak erős kritikái a mostani rendszernek.

Ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: egy párt nagyságát nem a választáson megszerzett szavazatok száma mutatja, hanem az, hogy kész-e, és képes-e együttműködésre a parlamenti ellenzékkel minden olyan kérdésben, amelynek hatása nem a négyéves ciklusra korlátozódik.

Azt hangoztatta, senki nem sajátíthatja ki az oktatást csak azért, mert megnyerte a választásokat. A PSZ elnöke ugyanakkor azt is mondta, sajnálatosnak tartaná, ha a választásokhoz közeledve a közoktatás ismét a pártcsatározások terepévé válna.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a PSZ nem készül sztrájkra.A sajtótájékoztatón Galló Istvánnét többen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökének szombati bejelentésével kapcsolatban is kérdezték. Mendrey László akkor azt mondta, a PDSZ sztrájkot szervezhet jövőre, megfelelő támogatottság esetén.

Galló Istvánné közölte, a PDSZ nem kereste meg őket, és azt sem tudják, milyen célért hirdetnének sztrájkot. “Ebben a pillanatban nem tudjuk, miért kellene sztrájkolni” – fűzte hozzá.

Az új kollektív szerződés fontosabb részleteit ismertetve Galló Istvánné elmondta, januártól a kötött munkaidőn felüli munkáért díjazás jár, és a helyettesítést is kifizetik majd a munkavállalóknak. Utalt arra, hogy az eredeti elképzelések szerint ezekért nem fizetett volna a munkáltató, a Klik.

Hozzátette: ennek tudatában az intézményvezetőknek nem is lesz érdekük, hogy a pedagógusokat a 32 órán túl bent tartsák az iskolában, mert azt az időt túlórában ki kellene fizetni nekik.

Az új kollektív szerződés – amely januártól – kiterjed majd a jóléti juttatásokra, és a dokumentumban a szakszervezeti vezetők munkaidejét is rendezték – ismertette. A cafeteria-juttatásokról szólva azt mondta, arról a Klik költségvetésének elfogadása után kezdődnek majd meg a tárgyalások. Jelezte, hogy az “milliárdos tétel” lesz a jövő évi költségvetésben.

Szeretnék elérni – mondta -, hogy az önkormányzati fenntartású intézményeknél dolgozó kollégákkal is a Klikkel kötötthöz hasonló kollektív szerződéseket kössenek.

Arra a kérdésre, hogy az új kollektív szerződés aláírásával minden konfliktus megszűnt-e, azt mondta, a szerződést kedvezőnek értékelik, ugyanakkor azt továbbra is fenntartják, hogy a közoktatás átalakítása, az intézmények állami fenntartásba vétele, a Klik működése komoly problémákat vet fel, és igazságtalannak tartják a bérrendszert is.

PDSZ: visszalépés a Klik kollektív szerződése

Mendrey László (PDSZ)Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint visszalépés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőn nyilvánosságra hozott kollektív szerződése a január 22-én a kormányzat és a pedagógus szakszervezetek közötti megállapodáshoz képest.

Úgy vélte, hogy ez “a sejtelmes előkészítés után megszületett egyfajta kollektív szerződés” nem ágazati szerződés, mert kimaradnak belőle mások mellett az egyházi, alapítványi és magánintézmények alkalmazottai, valamint nem vonatkozik a dokumentum a többi között a technikai dolgozókra és a pedagógiai asszisztensekre sem.

Klik: 130 ezer közalkalmazottat érint a kollektív szerződés

 Mintegy 130 ezer közalkalmazottat érint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által pénteken aláírt kollektív szerződés – közölte a munkáltató központ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Marekné Pintér Aranka, a Klik elnökeMarekné Pintér Aranka elmondta, hogy rövid idő alatt – a tárgyalások megkezdését követő három hónapon belül – sikerült megkötniük a PSZ-szel a kollektív szerződést. Rámutatott, ezzel teljesítették azt a szakszervezeteknek tett kormányzati ígéretet, amely szerint ágazati szintű kollektív szerződéseket kötnek.

Utalt arra, hogy azokkal a szakszervezettel köthető meg a szerződés, melyekben a tagság 10 százaléka az adott szakszervezet tagja, és ennek egyedül a PSZ felel meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne a mintegy 130 ezer közalkalmazottra vonatkozna a szerződés – tette hozzá.

A Klik elnöke a kollektív szerződésből a munkafeltételek hatékonyabbá tételének szabályozását, illetve az egyes jóléti juttatások adásának a lehetőségét emelte ki.

Azt mondta, a PSZ aláírásával elismerte, hogy a kollektív szerződéssel közösen tenni tudnak a közalkalmazottak helyzetéért.Azt hangoztatta ugyanakkor, a céljuk az, hogy ne többletmunkával, hanem az alapmunkaidő kitöltésével kapjon tisztességes bért minden pedagógus.(MTI/DL)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+