Élőlánc a hajléktalanokért

Élőlánc a hajléktalanokért a Fővárosi Közgyűlésen

Élőlánc a hajléktalanokért a Fővárosi Közgyűlésen

Élőlánccal tiltakoztak a Fővárosi Közgyűlés termében a Város Mindenkié csoport tagjai a hajléktalanok kiszorítása ügyében hozott rendelet ellen. Az előterjesztést végül megszavazták a városatyák. 

Botrányos jelenettel kezdődött, azaz csak kezdődött volna a Fővárosi Közgyűlés november 14-i ülése: a Város Mindenkié csoport tagjai a képviselők székeihez láncolva hátráltatták a munkát. A városatyák nem tudtak leülni a helyükre, ezért Tarlós István főpolgármester némi türelmi idő után felfüggesztette az ülést és rendőrökkel vitette ki a teremből az aktivistákat. A csoport tagjai a hajléktalanokkal kapcsolatos előterjesztés ellen tiltakoztak, különféle feliratokat aggatva magukra.

A közjáték azonban csak késleltette, de nem akadályozta meg a testület munkáját, amelynek során végül meg is szavazták a hajléktalanok „életvitelszerű tartózkodását” szabályozó rendeletet.

Eszerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület lesz 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzetek. Ezek között szerepelnek egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők, és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. A tervezetben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII, a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását, ezek a törvény erejénél fogva a rendelet részei.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+