VDSZ: Szembesüljenek a tettükkel!

Veszélyben a korkedvezményes nyugdíj

Veszélyben a korkedvezményes nyugdíj

Gyárlátogatásra hív országgyűlési képviselőket a vegyipari szakszervezet (VDSZ) azért, hogy lássák, mit tesznek a döntéshozók azokkal, akiktől elveszik a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőséget.

Veszélyes munkakörben dolgozó, nyugdíj előtti utolsó éveikben járó, a munkában megfáradt, beteg emberekkel szembesítené a döntéshozókat a vegyipari szakszervezet (VDSZ), ezért gyárlátogatásra hívja az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagjait – közölte a szakszervezet annak kapcsán, hogy elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása is. A VDSZ nem törődik bele, hogy a korengedményes lehetőség után a korkedvezményes lehetőséget is elvegyék az emberektől, mert ez csak ebben az ágazatban tízezreket érintene drámaian hátrányosan – jelentette ki Székely Tamás. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke (VDSZ) egyenesen életveszélyesnek tartja a rendszer totális leépítését, s úgy véli, ilyen döntéseket csak azok hoznak, akik nem láttak még közelről például évtizedek óta nehéz fizikai munkában megfáradt, belerokkant gumigyári munkást, akinek ilyen állapotban kell minden nap kockáztatnia munka közben a saját és munkatársainak a biztonságát. Egy felmérés szerint a munkavállalók 20 százaléka dolgozik így. Ezzel fogja szembesíteni a szakszervezet a politikusokat a gyárlátogatáson, már, ha egyáltalán elfogadják a meghívást, amelyet a napokban fognak postázni nekik.

A szakszervezet azonban nemcsak tiltakozik az előrehozott öregségi nyugdíj, a korengedményes rendszer megszüntetése, valamint a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatával összefüggő méltánytalan eljárás, valamint a korkedvezményre jogosító munkakörök előre jelzett központi felülvizsgálata miatt, hanem kidolgozta azt a javaslatot, amely az államnak egyetlen fillérjébe sem kerül. Székely határozottan leszögezi: a megszüntetett kedvezmények helyett a szakszervezet olyan, a munkáltatók által korábban is finanszírozott ellátórendszer megteremtését tartja elfogadhatónak, amely megoldást jelent az 5 évvel öregségi nyugdíj előtt állóknak. Őket ugyanis – a javaslat szerint – nyugdíjba küldheti a munkáltató, ha előre befizeti az államnak a járulékaikat. Ez különösen létszámleépítésnél, munkaerő-fiatalításnál humánus eljárás. A nyugdíj előtt álló dolgozók nem kerülnek utcára, a fiataloknak pedig ezzel teremthet munkahelyet a cég.

A korai nyugdíjazás másik kategóriája a korkedvezményes rendszer, amelyet éppen most készül kiüríteni a hatalom. Döbbenetes, hogy a politika összemossa a „nem akar dolgozni” és a „nem tud dolgozni” kategóriát, s ezzel megbélyegzi az érintettetek egészségi állapotra és korra való tekintet nélkül.

A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a döntést, miszerint hamarosan olyan központi „kockázati” átvilágítás kezdődik, amely kizárólag a korkedvezményre jogosító munkaköröket érinti, vélhetően csupán azért, hogy minél többről kimondhassák, jogszerűtlenül jár a kedvezmény, s a rendszer végül teljesen kiürül. A tervezett intézkedés több mint 500 munkáltatót, összesen mintegy 43 ezer dolgozót érint. A szakszervezet elvárja, hogy a váltóműszakban működő területeken is legyen kockázatértékelés, mert egy tényszerű átvizsgálás során kiderülhetne, hogy nem lenullázódik, hanem egyre hosszabb lesz a korkedvezményre jogosító munkahelyek listája.

A VDSZ kezdeményezi továbbá, hogy mielőbb igazítsák ki azt a joghézagot, amely a rokkant nyugdíjak felülvizsgálata során keletkezett, s amelynek következtében több ezer embernek megszűnt a nyugellátása, lecsökkentett a járadéka. A szakszervezet követeli a jogszabály megváltoztatását azért is, hogy a 2012-ben megrokkant emberek ellátását ne a minimálbér, hanem a tényleges jövedelmük alapján állapítsák meg. A szakszervezet fontosnak tartja azt is, hogy a társadalombiztosítás tervezett változtatásaira való felkészülésre kellő idő álljon rendelkezésre – hangsúlyozta Székely.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+