EKSZ: dudálj a pedagógusokért!

Országos „hangos szolidaritási mozgalmat” kezdeményez a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a Tanítanék mozgalom, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a magukért bátran fellépő pedagógusok melletti kiállásként. Az EKSZ felkér minden hivatásos és civil járművezetőt, hogy október 5-én, a PDSZ akciója napján pontosan délben dudaszóval jelezze, együtt érez a megbecsülésükért küzdő pedagógusokkal és aggódik a diákok oktatása, gyerekeink, unokáink jövője miatt.

Gyakran felmerül a kérdés, hogyan tudják támogatni egymást a különféle ágazatban működő szakszervezetek, kiállnak-e egymásért tevékenyen is vagy együttérzésüket mindössze egy szolidaritási nyilatkozattal jelzik. A szakszervezetek megosztottsága nyilvánvaló, talán hihetetlen, de a „harcosnak” tartott érdekvédők között is van a munkavállalók oldalán az aktuális hatalmat bíráló és a hatalommal baráti viszonyt ápoló, de legalábbis megalkuvó szervezetek – magyarázta Naszályi Gábor. Az EKSZ elnöke szerint az oktatás, a pedagógusok helyzete és a diákok jövője nem lehet megosztó ügy, egyértelmű, hogy az egész országnak össze kellene fogni, s kiharcolni a változtatást: méltó béreket a tanárok és színvonalas oktatást a gyerekek számára. Addig azonban, amíg a pedagógusok nagy többsége, sőt az ágazatban működő más szakszervezetek sem mernek – vagy nem is akarnak – kiállni magukért, az oktatáson kívül működő érdekvédők is elbizonytalanodnak. Pedig az oktatásban jó ideje uralkodó egyre súlyosabb probléma és a megoldás kikényszerítése – a szakszervezeti tagság hovatartozástól függetlenül – az ország közös problémája kell, legyen.

Éppen ezért az EKSZ úgy döntött, támogatja a Tanítanék mozgalom és a PDSZ minden megmozdulását, legyen az tüntetés, polgári engedetlenség vagy éppen sztrájk , mert ezek a szervezetek kitartóan és következetesen harcolnak a pedagógusok megbecsüléséért, s így közvetve az oktatás színvonaláért is. Tanárok és diákok számtalan csoportja tüntet vagy éppen engedetlenségi mozgalommal tiltakozik az ország különböző iskoláiban a kormány érzéketlen magatartása ellen, s a PDSZ egyszer sem hátrált ki mögülük.

Az EKSZ felkér minden jóérzésű embert, aki október 5-én délben bárhol az országban volánnál ül, dudaszóval jelezze, együtt érez a megbecsülésért harcoló tanárokkal és a jövőjükért tüntető diákokkal. Indítsunk hangos tiltakozási hullámot országszerte! – szólítja fel a járművezetőket az EKSZ elnöke, aki vidéki kollégáit is felkéri: ők is mozgósítsák a helyi lakosokat.

Az EKSZ egyetért a PDSZ követelésével: a munkáltató vegye vissza a napokban kirúgott pedagógusokat, akiknek az a „bűne”, hogy részt vettek az engedetlenségi mozgalomban, s rehabilitáljanak minden tanárt, akit sztrájkban vagy a tüntetésekben való részvételért retorzió ért.  

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+