Érik a sztrájk a BKV-nál

Kiakadtak a BKV-s szakszervezetek, közösen hirdetnek sztrájkot, amennyiben a cégvezetés továbbra is kitart a mindössze 8 – 6+2 – százalékos béremelési ajánlata mellett – jelentette be az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ)  a február 12-ei újabb sikertelen egyeztetést követően. A  15 százalékos emelést követelő érdekvédők kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, amennyiben ez sem hoz eredményt, megkezdik a munkabeszüntetés előkészületeit.

Egy fikarcnyit sem változtatott az elmúlt hetekben a BKV 6+2 százalékos béremelési ajánlata, amelyet Bolla Tibor vezérigazgató ma – február 12-én – negyedszerre próbált meg elfogadtatni a szakszervezetekkel, ám ezúttal sem sikerült – mondta Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke. Mint ismert, a cégnél működő minden érdekvédelmi szervezet 15 százalékos emelést tart méltányosnak, de legalábbis tárgyalási kiindulási alapnak. A BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor viszont tárgyalásról, tárgyalásra ugyanazt a változatlanul alacsony ajánlatot teszi. Az érdekvédőket ez végtelenül felháborította, a sikertelenség pedig kivételesen minden eddiginél szorosabb egységbe tömörítette az összes BKV-s szakszervezetet – jelentette ki Naszályi. Eddig türelmesek voltunk – mondta –, de a mai újabb eredménytelen tárgyalás kiverte a biztosítékot. Annyira, hogy az egyeztetés végén együtt átadták a vezérigazgatónak a kollektív munkaügyi vitára való felkérést, s jelezték, amennyiben annak lefolytatása során sem kapnak elfogadható ajánlatot, sztrájkot hirdetnek, s elkezdődhet a minimális szolgáltatásról való egyeztetés. A szakszervezetek addig is megkezdik a munkabeszüntetés előkészítését. Ebben a megmozdulásban most minden szakszervezet egységesen részt vesz – szögezte le Naszályi.

A vállalat közleményben tudatta, kollektív munkaügyi vitával folytatódnak a bértárgyalások, de nem tett új ajánlatot a dolgozóknak. Halvány gesztusként annyit fűztek hozzá: „egy mindenki számára előnyös és kölcsönös kompromisszumon alapuló bérmegállapodás” a céljuk, vagyis ha engednek a szakszervezetek, lehet új ajánlat is.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+