MASZSZ: Áder ne írja alá az új tb-törvényt!

Az új társadalombiztosítási törvény azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség, mert embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja azt, ahogyan a kormány csaknem félmillió embertől készül  megvonni az orvosi ellátást. Beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fog fordítani a kormány. A MASZSZ felszólítja a köztársasági elnököt, Áder Jánost, hogy ne írja alá törvényt.

Minden magyar ember szégyenkezhet majd a kormány új tb-törvénye miatt, ha a köztársasági elnök aláírja azt, s a társadalom csendes elfogadással azonosul a gonosz üzenettel: akinek nincs pénze a gyógyulásra, az haljon meg – jelentette ki Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez nemcsak embertelen, hanem végtelenül veszélyes törvény is, hiszen egymás ellen fogja fordítani az embereket. Először a betegeket az orvosokkal, aztán a munkavállalókat a munkáltatóval és végül – ez a legborzasztóbb – az egészségeseket a betegekkel. Vagyis: embert, ember ellen.

Kordás szerint mostantól az alkalmazásban lévők sem dőlhetnek hátra nyugodtan, mindenkinek ajánlott meggyőződni arról, vajon befizeti-e utána a munkáltatója a tb-járulékot. A törvény szerint ugyanis, ha valakinek már 23 ezer forint hátralék – háromhavi járulékhiány – is mutatkozik a számláján, betegsége esetén az orvosnak meg kell tagadnia az ingyenes ellátást, s a máskor rutin vizsgálatért több tízezer, komolyabb beavatkozásért pedig több százezer, akár egymillió forintnál is többet elkérhetnek. Képtelen helyzetbe kerülhetnek az orvosok is azzal, hogy a nem fizetőktől meg kell tagadniuk az ellátást, hiszen a gyógyításra esküdtek fel – magyarázta Kordás László. Az elnök szerint régen rossz, ha a társadalom – és a költségvetés – nem bírja el az átmenetileg fizetésképtelenné vált emberek orvosi ellátásának terhét. A szolidaritás elve szerint ma nekem, holnap neked lesz szükséged segítségre. A kormány azonban éppen most tapossa sárba a szolidaritás alapelveit.

A MASZSZ elnöke határozottan úgy véli, nem véletlen, hogy ezt a törvényt a lehető legnagyobb titokban készítette elő a kormány, szokás szerint nem egyeztettek szakmai szervezetekkel sem, mert tudták, hogy botrányos változtatást tartalmaz. A szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni és megpróbálni megállítani ezt az ámokfutást, hiszen szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizték a hírt. Márpedig minden eszközzel meg kell próbálni megakadályozni ennek a törvénynek a bevezetését, amely miatt családok tízezrei, százezrei mehetnek tönkre, s nem utolsó sorban drámaian megugorhat az ellátatlan betegek száma – mondta Kordás.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a köztársasági elnököt, Áder Jánost, hogy ne írja alá az új tb-törvényt.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+