A BKV-sok 15 százalékos béremelést kérnek

Tizenöt százalékos béremelést kér jövőre, s erről az érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdését szorgalmazza a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet. A cégvezetés egyelőre nem közölte az ajánlatát.

Nem lepődnének meg a szakszervezetek, ha a BKV vezetésének a jövő évre vonatkozó béremelési ajánlata messze elmaradna a zömében járművezetőket tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet – elsőként nyilvánosságra hozott – követelésétől. Az EKSZ legalább 15 százalékot tart méltányosnak, s a majdani tárgyalások során azon lesz, hogy ebből ne is kelljen engednie – mondta Naszályi Gábor.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke emlékeztet, a járművezetők a végkimerülésig dolgoznak, már most túl vannak a munka törvénykönyve által engedélyezett 300 túlórán, s vállalnának még többet csak azért, hogy el tudják tartani a családjukat, s meg tudjanak élni a fizetésükből. Az elnök szerint azonban ez így egyáltalán nincs rendjén. Nem túlórákat, hanem megfelelő béreket kell biztosítani ahhoz, hogy a járművezetőknek ne kelljen szó szerint halálra dolgozniuk magukat – utalt egy közelmúltban bekövetkezett sajnálatos esetre, egy kollégájuk munka közbeni halálára.

Nem ez volt az első ilyen vagy ehhez hasonló, munka közbeni tragédia a BKV-nál, ám a cégvezetés a közelmúltban kijelentette – éppen az EKSZ munkakörülményeket jobbító javaslatára –, hogy csak akkor hajlandó a munkavállalók rekreációjával foglalkozni, egészségük megőrzését vagy visszaállítását segíteni, ha erre törvény kötelezi a céget.

Az EKSZ a bértárgyalások viszonylag korai kezdését azzal indokolja, hogy a budapesti közlekedési vállalatnál általában hónapokig húzódik az egyezkedés, mert a vezérigazgatónak igen szűk mozgásteret hagy a tulajdonos – a fővárosi önkormányzat – a megállapodásra, s a megegyezés után is újabb hetek telhetnek el, mire a végleges engedély megérkezik.

A szakszervezeti vezető kemény bértárgyalásokra készül. Annak ellenére ugyanis, hogy a létszámhiány miatt ésszerű lenne a mostaninál jóval magasabb béreket garantálni, s azzal a céghez csábítani új, fiatal munkavállalókat is, úgy tűnik, a cégvezetés egyelőre nem látja be ennek a fontosságát. A megbecsüléshez azonban nemcsak megfelelő fizetés kell, hanem megfelelő munkakörülményekre is szükség lenne. Amíg ezt a két alapfeltételt nem biztosítja a cég és a tulajdonos, addig alig van remény újak, főleg fiatalok tömeges jelentkezésére. Döbbenetes és egyben szomorú is, hogy a régi BKV-sok közül sokan már el sem tudják képzelni, lehetnének sokkal jobb körülmények is, például megbecsülés, korszerű pihenők, tiszta vécék, tervezhető beosztás és szabadnap stb. – jegyezte meg Naszályi. Márpedig szerinte ezek a körülmények a BKV-nál legalább annyira rosszak, mint a bérek.

A szakszervezet érdeklődéssel várja a menedzsment ajánlatát a cafetériára is. Naszályi ezzel kapcsolatban leszögezte: az EKSZ elsősorban abban bízik, hogy a béren kívüli juttatások ügyében megállapodás születik a kormánnyal. A szakszervezet csak végső esetben támogatja a cafetéria beépítését a bérekbe – ami nem lehet a béremelés része –, mert azzal várhatóan jelentősen csökken a munkavállalók jövedelme.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+