CLB: A gyerekek jobbat érdemelnek

A tanulóbiztosításnál sokkal jobbat is érdemelnének a gyerekek és a szüleik – hívja fel a figyelmet a tanévkezdés miatt aktuális témára a CLB biztosítási alkusz cég. Egy felmérés szerint tanévenként átlagosan naponta hatvan általános- és középiskolás gyerek szenved kisebb, nagyobb balesetet. Az alkusz a saját Facebook oldalán országos tájékoztatási kampányt indít iskoláknak, egyesületeknek, szülőknek.

Tapasztalatok szerint a tanévkezdést követő hetekben megugrik az olyan gyerekbalesetek száma, amelyek nem elsősorban az iskolai tanórákon, hanem esetleg a szünetekben, de még inkább a tanítási idő után következnek be. Nemcsak a tanév, hanem a sportszezon is megkezdődik, s ilyenkor az iskolákban a lehetőségek tucatjaival bombázzák majd az egyesületek a szülőket és a gyerekeket; a labdajátékoktól a művészi tornán át a küzdősportokig szinte minden szerepel a kínálatban. Vélhetően az erős lobbinak is köszönhető, hogy ma már – helyesen – csaknem minden második gyerek sportol valamit, minden ötödik tanuló komoly fizikai terheléssel járó edzéseken vesz részt, fokozottan kitéve a sérüléseknek. De nem kell ahhoz sportolónak lenni, hogy megsérüljenek a gyerekek, egy biztosító korábbi felmérése szerint naponta 60, általános- és középiskolás gyereket ér kisebb, nagyobb baleset, amelyre a tanulóbiztosítás nyújt némi kártérítést. Alig valamennyit – jegyzi meg Németh Péter. A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója szerint az állami, alig néhány ezer forintos kártérítésnél már havonta egy-két doboz cigaretta áráért is hatványozottan több pénzt és plusz szolgáltatásokat lehet kapni egy balesetbiztosítási konstrukcióban.

Alig több a semminél

Ennek ellenére külön biztosításra még nagyon kevés szülő gondol, mert sokan azt hiszik, az iskolai konstrukcióval az állam mindent elrendezett. Ez nagyjából így is van, hiszen a semminél az ingyenes tanulóbiztosítás is lényegesen többet nyújt, főként azoknak, akiknek a megélhetési gondok miatt valóban nem futja többre. Ám még nekik is némi csalódást jelenthet az állami kártérítés összege, hiszen például a leggyakoribb sérülésért, a csonttörésért járó pár ezer forint gyakran a biztosítóig tartó út benzinköltségére sem elég, nemhogy a gyerek esetleges rehabilitációjára, a szülő táppénzének a kiegészítésére, nem is beszélve egy nagyobb korrekciós műtétről – ismertette biztosítós tapasztalatokat a szakértő. Németh Péter egyértelműen jónak tartja, hogy egyre több családban fontos a gyerekek egészséges életmódra, sportolásra való nevelése, azt viszont továbbra is sajnálattal tapasztalja, hogy még a komoly fizikai megterhelésnek, esetleges sérüléseknek kitett sportpalántákra is elenyészően kevesen kötnek külön biztosítást a szülők. A nem sportoló gyerekek szülei közül pedig még kevesebben gondolnak arra, hogy megsérülhet a gyerek, s akkor bizony jól jöhet egy jó kártérítés, amit a kicsik mielőbbi gyógyulására, s esetleg olyan rehabilitációkra lehet fordítani, amit nem térít meg a TB. Valamint itt van még a szülő táppénz miatti fizetéskiesése, aminek a pótlására már egy havonta néhányszáz forintos balesetbiztosítás is garancia. A konstrukciók egyre olcsóbbak és korszerűbbek is, de minden szempontból az olyan családi csomagok lehetnek a legjobbak, amelyek a felnőtt és kiskorú családtagokra is érvényesek– szögezi le a CLB szakértője.

Mi, mennyi

Németh szerint a hazai biztosítási kultúrát jól jellemzi, hogy még a viszonylag stabil anyagi körülmények között élő családokban sem tervezik be a gyerek havonta 1-2 ezer forintos biztosítási költségét. Ez sok más országban, például Svájcban, Franciaországban, Németországban vagy Angliában elképzelhetetlen, hiszen a családok döntő többsége rendelkezik ilyen konstrukcióval.

A szakértő jónak tartaná, ha ezekben a napokban a tanévkezdéskor szokásos – egyébként dicséretes – sport-lobbi mellett a biztosításra is hangsúlyosan felhívnák a szülők figyelmét. Egy pluszszerződésben ugyanis nemcsak a csonttörésre, hanem más sérülésre is viszonylag magas kártérítést lehet kapni. Baleseti műtétre például felnőttek és gyerekek esetében is 100-500 ezer, a kórházi ápolás idejére – 5-365 nap között – naponta 5-10 ezer, s a szülő táppénze alatt 15 naponként 50 ezer forint is lehet a kártérítési tarifa. Ezen felül még plasztikai műtétre is lehet 1-2 millió forintot kapni csakúgy, mint kómás állapotra, maradandó egészségkárosodásra és közlekedés balesetekre. De a sima csonttörésekre is már 30-50 ezer forint közötti összeget fizet a biztosító a gyerekek után, a felnőttek pedig ugyanilyen esetre akár 200 ezer forintot is kaphatnak.

A fentiekkel szemben a tanulóbiztosítás csonttörés esetén 3ezer forint, baleseti halál esetén 200 ezer forint, balesetből eredő maradandó egészségkárosodás esetén: 1-9 százalék mértékig 3 ezer forint, 10-29 százalék mértékig 50 ezer forint, 30-100 százalék mértékig 300 ezer forint biztosítási összeget fizet az egészség-károsodás (rokkantság) fokának megfelelően

Tipp a szülőknek

A gyerekekre kiterjedő balesetbiztosítást az egész családra – de legalább egy felnőttel együtt – kell megkötni, mert a biztosítók csak ezt a lehetőséget kínálják. Ez egyébként azért is hasznos, mert baleset a felnőttekkel is megtörténhet, és ha a szülő esik ki munkából, vagy éppen a pénzkeresetből az ugyanúgy érinti az egész család mindennapi életét is.

Tipp a sportegyesületeknek

Sportegyesületek csoportos balesetbiztosítási csomagot köthetnek a csapataikra, gyerekcsoportokra. Azok az edzők, egyesületvezetők járnak el a leggondosabban, akik egyedi konstrukciót kérnek a növendékeikre. Erről érdemes tájékoztatni a szülőket is, és akár több oldalról is segíteni egy esetleg megsérült gyerek mielőbbi felépülését.

Évente akár ezer forintért

A lehetőségekre és a balesetbiztosítás fontosságára azonban a CLB a saját Facebook oldalán indított országos tájékoztatási kampányban is felhívja a figyelmet. A cég arra is rávilágít, hogy már óvodai csoportokra, iskolai osztályokra csoportos tanuló-balesetbiztosításra is lehet szerződni, évente gyerekenként már ezer forintért is. Igaz, ez alaplétszámhoz kötött, s a szülők beleegyezése is kell ahhoz, hogy az intézményvezető megköthesse a biztosítást. A gyerekek biztonságáról szóló téma minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében a CLB várja olyan óvodák, iskolák jelentkezését, ahol szívesen vesznek egy mindenki számára érthető szakmai tájékoztatást, illetve kész anyagokat küldenek szülői értekezletekre is.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+