Karácsonyi pénz a vasutasoknak

Karácsonyi pénzt kapnak a vasutasok: a napokban összesen mintegy 37 ezer dolgozó számíthat „pulykapénzre”. Az ágazatban az év eleji átlag 13 százalékos béremelés mellett év közben tovább növekedett a jövedelem, s számtalan olyan megállapodás született, amelyet a szakszervezetek korábbi kiáltványukban követeltek a munkakörülmények javítására. A létszámhiány viszont nem csökkent, továbbra is százakat tudna azonnal alkalmazni a MÁV-csoport. A jövő évi bértárgyalások várhatóan januárban kezdődnek – közölte a Vasutasok Szakszervezete.

Jól indult, s még jobban folytatódott az év a vasutasok számára, a három évre szóló, összesen átlagosan 30 százalékos béremelés – amelyből idén 13 százalék teljesült – mellett számtalan olyan megállapodást kötöttek a szakszervezetek a munkáltatóval, amelynek hatására nőttek a fizetések a MÁV-csoporton belül – jelentette be Meleg János. A mintegy 12 ezer aktív tagot tömörítő Vasutasok Szakszervezetének elnöke emlékeztet: a 2015-ös kiáltványukban pontokba szedve követeltek sürgős intézkedéseket annak érdekében, hogy megállítsák a lejtőn egyre gyorsabban csúszó szakmát, visszaszerezzék a vasutasok megbecsülését, s ismét vonzóvá tegyék a vasutas pályát. A követelésgyűjteményből mára több fontos tétel is teljesült, ennek hatására javultak a munkakörülmények és a vártnál jobban növekedett a jövedelem. Megkezdődött a bérfelzárkóztatási program, amelynek következtében 13 százaléknak megfelelő bértömeg bekerült az alapbérbe, s a szakszervezet nyomására 2,5 százalékról 3 százalékra növelte a munkáltató az önkéntes nyugdíjpénztári támogatást – sorolja az eredményeket az elnök hozzátéve, hogy a társaságoknál a kollektív szerződésekbe foglalt elemek mértékének emelésével is növekedett a munkavállalók jövedelme. A szakszervezeti vezető a kedvező változások között említi a törzsgárda rendszer bevezetését, amelynek hatására a vállalatcsoporton belül idén a dolgozók egyharmada kapott, a következő két évben pedig a többi munkavállaló is kap a munkaviszonyban töltött éveinek megfelelő mértékű anyagi elismerést. Az elnök az eredmények közé sorolja azt is, hogy a szakszervezeteknek sikerült megőrizniük a kafetéria-juttatás mértékét, amely dolgozónként 271 ezer forint, plusz 92 ezer forint értékű SZÉP-kártya csomag.

A VSZ az év kiemelkedő szakszervezeti eredményei között tartja számon a kiáltványukban követelt életpálya modellbe illeszkedő tarifatáblázat bevezetését, amely több mint 10 ezer vasutas számára jelentett további alapbéremelést. A kiemelt munkakörben dolgozók – ezernél több alkalmazott – bérét pedig szeptemberben rendezték visszamenőleg. Ez is szakszervezeti eredmény, mint ahogy az év végi „pulykapénz” is, amely a MÁV-HÉV-nél és a Záhony-Portnál dolgozóknak egyszeri 20 ezer, a csoport többi vállalatánál pedig 40 ezer forintot jelent.  A létszámhiány azonban annak ellenére sem csökkent látványosan, hogy az úgynevezett ajánlási program keretében 35 ezer forintot kap minden régi dolgozó, aki egy újat hoz a céghez.

A VSZ elnöke a jövő évi béremeléssel kapcsolatban leszögezte: a munkáltatóval korábban kötött három évre szóló megállapodás mentén januárban kezdenek egyezkedni a cégvezetéssel. Meleg János bízik benne, hogy a tárgyalások olyan eredménnyel zárulnak majd, amelynek hatására nemcsak a régi dolgozóknak sikerül hosszú időre szóló létbiztonságot teremteni a cégnél, hanem újakat is meg lehet nyerni a vasút számára.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+