A vasutasok drasztikus nyugdíjemelést kérnek

A nyugdíjminimum drasztikus megemelését, s a teljes nyugdíjrendszer átdolgozását követelik a vasutasok. Öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is írásban jelezte a kormánynak: veszélyben van az idősek megélhetése, egyre többen nyomorognak, ám a segélykiáltásnak is beillő levelükre azóta sem érkezett válasz.  A Vasutasok Szakszervezete felháborítónak és modortalannak is tartja a hallgatást, ezért a nyugdíjasok mellé állt, hogy közösen követeljenek érdemi intézkedést. 

Nem tudni mikor és azt sem, hogy mennyit emel a nyugdíjakon a kormány, félő ugyanis, hogy a miniszterelnök napokban tett kijelentése, miszerint a számok ismeretében majd emel egy kicsit a nyugdíjakon nem több kampányfogásnál – írja közleményben a Vasutasok Szakszervezete. Meleg János elnök kijelentette, minden plusz százaléknak örülnek, de nem várnak tétlenül holmi könyöradományra, hiszen öt nagy nyugdíjas szervezet már fél évvel ezelőtt is jelezte: kritikus az idősek helyzete, sokan nyomorognak, ezért sürgősen változtatni kell az egész rendszeren, s drasztikusan meg kell emelni a nyugdíjminimumot is. Mivel a kormánynál még arra sem vették a fáradtságot, hogy válaszoljon a nyugdíjas elnökök levelére, a Vasutasok Szakszervezete – megelégelve az udvariatlan hallgatást –, a nyugdíjasok ügye mellé állt. Újabb levelet írtak, ezúttal a VSZ és a VSZ Országos Nyugdíjas Szervezete ONYSZ) aláírásával, hogy nagyobb nyomatékot adjanak a követelésnek: érdemben foglalkozzanak az idősek gondjaival – mondta Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke. A most elküldött sürgető levél tatalma a fél évvel ezelőttihez képest nem sokat változott, mint ahogy a nyugdíjrendszer sem, amely nem teremt biztonságot az idős emberek számára, s nem garancia sem a mostani, sem a majdani nyugdíjas generáció megélhetésére. Az elnök leszögezi: minden idős embernek joga van méltóságban élni, ezért is felháborító a döntéshozók közönye. A magyar nyugdíjból alig lehet megélni, ezért sok idős ember nyomorog, gyakran a gyógyszerre sem futja.

A VSZ-nél és az ONYSZ-nél is úgy gondolták, a nyugdíjasok megélhetésével kapcsolatban nem lehet egy bizonyos szint alá süllyedni, ám már régen a kritikus szint alatt vagyunk – mondta az elnök. Meleg János a tévedések elkerülése végett leszögezi: a nyugdíjas nem eltartott, a járadéka nem adomány. Még akkor sem, ha a mindenkori hatalom annak tartja, s kegyet gyakorol, ha éppen emel rajta néhány százalékot.

A nyugdíjas szervezetek – ezúttal a VSZ-szel megerősödve – egyébként nemcsak panaszkodnak és kritizálnak, de érdemi javaslatokat is tesznek, tettek is már a helyzet jobbítására. Meleg János szerint azonban egyértelmű, hogy a kormány elzárkózik mindenfajta párbeszédtől, partneri kapcsolattól. Legalábbis az olyanoktól, amelyek „ezen” az oldalon adódnának – mondta.

A VSZ és a nyugdíjas szervezet ezért közös eltökélt szándéka addig kongatni a vészharangot egyre hangosabban, amíg a döntéshozók nem ülnek le tárgyalni velük.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+