Villámcsapás ért? Most ezért is fizethet a lakásbiztosításod

Akár a kizárólag személyi sérülést okozó villámcsapásra is fizet egy jó lakásbiztosítás – hívja fel a figyelmet a CLB biztosítási alkuszcég, az állandósulni látszó szélsőséges időjárás, az elmúlt napokban tapasztalt brutálisan nagy viharok és kiugróan nagymértékű károk kapcsán. Becslések és híradások szerint a viharok a kisebb falvakban okozzák a legnagyobb veszteséget, s a szerencsétlenül jártak nagy többségének semmilyen biztosítása nincs.

Nagyüzem van a biztosítóknál, az elmúlt napokban ugyanis összességében kimagaslóan nagy rombolást hagyott maga után a tomboló szél, a szakadó eső, a hömpölygő sár és a villámcsapás. Utóbbi nemcsak az épületekben tett kárt, hanem embereket is elért, személyi sérülést okozott. Csak kevesen tudják: akár egy szimplának látszó lakásbiztosításban is lehet olyan tétel, amely erre az esetre is fizet kártérítést. Még az a kerekesszékbe kényszerült nő is kaphatna kártérítést a lakásbiztosítására – ha megfelelő van neki -, akiről a híradások szóltak a napokban: rádőlt egy hatalmas fa, ezért zúzódásokat, kartörést szenvedett.

Egy ingatlanra kötött jó szerződésben ugyanis kisebb, nagyobb sérülésekre vonatkozó baleset-, egészség-, sőt akár utasbiztosítás is lehet – hívja fel a figyelmet Németh Péter, a CLB biztosítási alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója. A kérdés csak az, hogy mikor, milyen tartalmú szerződést kötöttek a lakásra. Tapasztalatok szerint azonban éppen a vihartól leginkább sújtott falvakban nincs semmiféle biztosítás, de legalábbis olyan ritka, mint a fehér holló. A nagy erővel érkező vihar egész családokat tesz földönfutóvá,  s a szerencsétlen emberek nem számíthatnak másra, csak a szomszédok, barátok, rokonok jóindulatára, alamizsnára. Miközben egy ingatlanra – egy élet munkájára – havonta már párszáz forintos díjért is lehetne biztosítást kötni, ami a szerencsétlenségben busásan megtérülne.

Sokan a biztosításon spórolnak

Általános tapasztalat szerint az anyagilag megszorult emberek első körben a biztosítást szüntetik be, a díjon próbálnak spórolni. Pedig, biztosításnak még soha nem volt akkora értéke, mint mostantól, a szélsőségesre forduló időjárás miatt.  Németh szerint most mindenkinek elemi érdeke, hogy legyen mibe kapaszkodnia, ha viszi a vihar a ház tetejét, ha rádől a fa az autóra, vagy ha elönti az utcán hömpölygő sár a pincét, a nappalit. A CLB szakértője azt tanácsolja azonban, hogy az se dőljön hátra, akinek van valamilyen biztosítása, hanem minél gyorsabban vegye elő, s nézze – vagy egy szakértővel nézesse – át, mi mindenre van benne jótállás. Még nem késő újítani, jobbítani az elavultakon vagy megkötni egyet, ha nincs, hiszen az előrejelzések szerint az egész nyár ilyen kiszámíthatatlanul szélsőséges lesz, mint az elmúlt napokban. Igaz, az új tételek és egy új szerződés átlagosan két hét után él, de időben még így is belefér a viharos nyárba.

Ha már beütött ménkű

A CLB szakértője azt tanácsolja azoknak, akik a napokban kárt szenvednek, hogy a bejelentéseket ne halogassák, a viharkár bekövetkeztétől számított legkésőbb 3 napon belül jelentkezni kell a biztosítónál. Azzal ugyanis, ha még néhány napig víz alatt marad a pince, vagy tovább ázik a bútor a tető nélkül maradt házban, s még biztosabban tönkre megy a berendezés, nem fog több kártérítést fizetni egyetlen biztosító sem, sőt gyanús lesz a halogatás – figyelmeztet a szakértő. A biztosítók ugyanis nemcsak azt várják el az ügyfeleiktől, hogy minden lehetséges módon védekezzenek az esetleges kár ellen, hanem azt is, hogy ha már bekövetkezett a baj, haladéktalanul kezdjék meg a mentést.  

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+