Vegyük komolyan a robotveszélyt!

Veszélyt jelenthet a munkavállalókra az egyre terjedő robotizáció és a digitalizáció – hangoztatják egyre gyakrabban a szakszervezetek. Az erősödő jelenséget Magyarországon is komolyan kell venni, s a problémával már az idén foglalkozni kell – véli Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Bill Gates (Microsoft) azonban talált egy megoldást a „robotjárvány” kézben tartására, a munkavállalók megvédésére.

A robotok miatt egyre több ember válik munkanélkülivé – hangoztatják világszerte egyre többen és egyre többször.  A szakszervezetek szerint már most komolyan kell venni a gyorsan terjedő jelenséget, hiszen munkavállalók tömegei kerülhetnek utcára, ha egyre több munkafázist és komplett munkákat bíznak robotokra, mert az olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lesz. A „robotjárványt” és a difitalizáűciót is komolyan kell venni – véli Kordás László a MASZSZ elnöke, aki szerint már idén kiemelten kell foglalkozni a problémával, pontosabban annak megelőzésével.

Magyarországon még nincsenek konkrét tervek a munkavállalókra veszélyes világjelenség káros hatásának a kivédésére, Bill Gates a közelmúltban előállt egy megoldási javaslattal. A Microsoft társtulajdonosa szerint egy új adónem bevezetése jelenthetné a megoldást – derül ki a Quartz interjújából. Gates szerint az üzleti szféra nem fogja tudni megoldani a gépesítés okozta társadalmi feszültségeket, a szociális helyzetet a kormányoknak kell szabályozniuk. Szerinte a munkát végző robotok után adót kellene beszedni, majd az így befolyó pénzből egy alapot létrehozni. Az alapból pedig a robotok miatt munkanélkülivé váló emberek átképzését finanszíroznák olyan szakértelmekre, melyekre a robotok terjedése mellett is csak emberekre bíznánk. Gates szerint ilyen például a gyerekek és az idősök gondozása.

A Quartznak adott interjújában a Bill Gates elismeri, hogy a robotok megadóztatása lassíthatja az innovációt, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kormányoknak egyszerűen muszáj felkészülni a helyzetre, amikor tömegek válnak munkanélkülivé.

Fizetések feltétel nélkül

A robot-problémára egyébként az újhullámos technológiai gurunak, Elon Musknak van egy ötlete: szerinte hamarosan elkerülhetetlenné válik a feltétel (és munka) nélkül járó fizetések osztása.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+