Béremelés: megállapodott a kormány és a szakszervezet

berekMegállapodott a kormány és a szakszervezetek: jövőre 15 százalékkal nő a minimálbér, miközben csökkennek a járulékok. A szakszervezetek elégedettek, hogy a bérek elérik a megélhetéshez szükséges minimumot.

Sajtótájékoztatón jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a szociális partnerekkel sikerült megállapodniuk a minimálbér és garantált bérminimum összegéről. A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő majd 2017-ben, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek – ismertette. A miniszter elmondta azt is, hogy 2018-ban újabb emelés jöhet, a minimálbér további 8, a bérminimum 12 százalékkal emelkedik, a járulékok pedig 2 százalékponttal csökkennek majd. A nemzetgazdasági miniszter szerint mérföldkőhöz érkezett a magyar gazdaság azzal, hogy a kormány egyszerre javítaná a versenyképességet és növelné a béreket. Úgy vélte, ez lehetővé teszi, hogy a magyar gazdaság a mostani 2-3 százalékos bővülésről egy magasabb növekedési tartományba kerüljön. A kormány vállalta azt is, hogy jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról – mondta. Ezzel – szavai szerint – eleget tett a miniszterelnöki elvárásnak, “elment a falig”, és megjegyezte, minden partner elment a lehetséges határig, amelyet a felhatalmazó érdekképviselet lehetővé tett számára.

Varga Mihály hozzátette: erősen bízik benne, hogy az országgyűlés gyorsított eljárással fogadja majd el a módosításokat, amelyeket szerdán nyújt be a kormány.

Kordás: Nagy nap a mai!

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke újságírói kérdésekre azt mondta, “nagy nap a mai”, ilyen mértékű béremelésre ugyanis hosszú évek óta nem volt példa. A szakszervezeteknek sikerült kiharcolniuk, hogy 2018-ra a minimálbér elérje a megélhetéshez szükséges bért. Kordás hangsúlyozta: a bérharc ezzel nem ért véget, a járulékcsökkentést ugyanis béresíteni kell a munkahelyeken. A MASZSZ szeretné elérni, hogy a garantált bérminimum feletti bérkategóriákban is legalább kétszámjegyű emelés legyen – jelentette ki az elnök. Ezért még helyben meg kell küzdeni, így nagyon fontos a mostani, kiindulópontot jelentő megállapodás – tette hozzá az elnök. Elmondta, a MASZSZ  elnöksége a napokban úgy döntött, felsorakozik a megállapodás mellett, további tevékenységet a munkahelyeken fogják folytatni, hogy a minimálbér-emelés oda is “leszivárogjon”.     

„Mi vállaltuk a legtöbbet”

A munkaadók vállalásának súlyára hívta fel a figyelmet Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGyOSz) elnöke. “Mi vállaltuk a legtöbbet” – mondta. Nagy teher a munkaadóknak a 15 és 25 százalékos minimálbér és bérminimum-emelés, és az ezzel együtt járó további fizetésemelések, de meggyőződésük, hogy ez hozzájárul az ország versenyképességének jelentős növekedéséhez és a szakképzett munkaerő megtartásához.  

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+