Kézikönyv a sztrájkról

Szakmai vitát indítana a sztrájktörvényről, s a szabályozás totális felülvizsgálatát sürgeti a Vasutasok Szakszervezete. Ennek megalapozására, s egyben vitaindítóként a VSZ a napokban megjelentette A sztrájkjog nemzetközi, európai és hazai gyakorlata című könyvet, amelyben a szakszervezet a hazai és a nemzetközi jogszabályi környezet és a gyakorlat összehasonítása mellett számos konkrét változtatási javaslatot is tesz a módosításra.

A több mint 180 oldalas kötetben a szerzők – Képesné Szabó Ildikó és Balczer Balázs – egyebek között leszögezik, hogy a sztrájk szigorú szabályok közé szorításával a törvényalkotó nemcsak a munkavállalókat és a szakszervezeteket, hanem a munkáltatókat is nehéz helyzetbe hozta. Az elnagyolt és korszerűtlen szabályozás miatt ugyanis egy sztrájkban egyetlen érintett szereplőnek sem könnyű jogszerűen eljárnia – érvel a könyv bevezetőjében a szakszervezet elnöke, Meleg János.

A szerzők a jogalkalmazók szemszögéből elemzik a sztrájk elméletét és gyakorlatát, s konkrét módosítási javaslatokat tesznek számtalan paragrafus szövegében abban a reményben, hogy az a munkáltatóknak, a munkavállalói érdekképviseleteknek és magának a jogalkotónak is gondolat ébresztőül szolgál és szakmai vitákat generál. A VSZ a sztrájk kézikönyveként is emlegetett kötetet a törvényalkotóknak is elküldi.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+