Miskolci „orosz rulett”

Élet-, de legalábbis balesetveszélyes állapotot teremtett Miskolcon a városvezetés azzal, hogy úgy döntött, a főutcán június elejétől csak az úttesten, vagyis egyes helyeken a villamos sínek között lehet biciklizni. Kérdés, hogy a városatyák utánanéztek-e, vajon az új rend összhangban van-e a KRESZ-szel és a vasúti törvénnyel.

Jelentősen megnehezítette a városvezetés a villamosvezetők dolgát azzal, hogy számos külföldi mintára hivatkozva – no, meg a Kerékpárosok Miskolci Egyesületének a kezdeményezésére – úgy döntött, június elejétől csak az úttesten kerekezhetnek a 12 éven felüliek. Így aztán mostanra megszokott látvány, hogy a bringások a szerelvények előtt bóklászva, komótosan kerekezgetnek, miközben mögöttük lépésben gurul egy utasokkal teli jármű. Mehetne a villamos akár 30-cal is – például a főutcán –, de egyetlen vezető sem fog sebességbe kapcsolni, ha biciklis megy előtte. És a bringások sem fognak 30-cal tekerni csak azért, hogy a villamos tempósan haladjon.

A kényelmi kifogásokon túl biztonsági szempontból is aggályos az új helyzet, hiszen elég, ha csak megcsúszik a sínen az egyik bicajos, nyomában egy villamossal, máris baleset lehet belőle. Életveszélyes – állítják a járművezetők, akiknek a kerékpárosok miatt a korábbinál jóval nagyobb figyelemmel, és felelősséggel kell dolgozniuk. És persze, a közlekedés is lelassul, amikor biciklis vezeti a villamost, ezért az utasoknak is türelmesnek kell lenniük. A járművezetők csak találgatják, vajon az új rend összhangban van-e a KRESZ szabályaival és a vasúti törvény előírásaival.

És ha már balesetveszély: a miskolci busz- és villamosvezetőket maguk között „orosz rulettnek” emlegetik a sátoros ünnepek alkalmával rendezett kirakodóvásárt. Ilyenkor ugyanis alig 1-2 méternyire van az úttesttől a bódésor, ami mögül bármikor kiléphetnek a jármű elé a bámészkodók.

 

Vigyázat, balesetveszély!

A miskolci rendelet szerint a Széchenyi utca teljes szakaszán a villamosok továbbra is csak 30 kilométeres sebességgel haladhatnak. Az említett útszakaszon olyan táblákat fognak elhelyezni, amelyek fokozott óvatosságra és veszélyekre figyelmeztetik a kerékpárosokat. És a villamosvezetőket is. Ők egyébként attól tartanak, hogy egy baleset miatt úgyis rajtuk verik el a port.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+