Szakszervezet: tiltakozzon mindenki!

A kormányzat megfélemlítési kísérleteinek visszaverésére, elsősorban összefogásra szólítja fel a szakszervezeteket a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) alelnöke az összeérő tüntetések és sztrájkok kapcsán. Székely Tamás szerint a pedagógusok által meghirdetett 5 perces országos leállásban legalább ebben a néhány percben vállaljon közösséget mindenki a jogaikért, jobb körülményekért, színvonalasabb oktatásért küzdőkkel, valamint a sztrájkra készülő szociális ágazatban dolgozókkal.

Soha nem volt ennyire nyilvánvaló, hogy a hatalom minden eszközzel csorbítaná, sőt teljesen eltiporná a munkavállalói jogokat, hiszen egyre több munkahelyen érződik a fenyegetettség: kirúghatják, de legalábbis súlyosan szankcionálhatják azokat, akik részt vesznek az elégedetlenségi akciókban adott esetben a pedagógusok sztrájkjában – mondta Székely Tamás. Az MSZSZ alelnöke szerint minden eddiginél nagyobb a felelősségük a szakszervezeteknek az egyre erősödő, egymásba érő elégedetlenségi mozgalmak erősítésében, s az összefogás megszervezésében. Székely úgy véli, nincs az a hatalom, amelyik megakadályozhatja, hogy az emberek kifejezzék valamilyen formában a tiltakozásukat a rendszerszinten azonos, a munkavállalókat minden területen érintő problémák ellen. Ha másként nem, akkor például a pedagógusok jövő hét szerdára – április 20-ára – meghirdetett országos leállásából vegye ki mindenki a részét, akár csak 5 perces szünettel, megállással. Az alelnök egyben arra is kér mindenkit, hogy türelemmel viselje azoknak a szolidaritását, akik ilyen okból feltartják a forgalmat az utakon egy rövid ideig, nem blokkolnak a pénztárban, nem szolgálják fel a kávét, vagy bármilyen egyéb tevékenységüket felfüggesztik arra a bizonyos 5 percre. Székely felhívja a figyelmet, hogy a rövid, időzített szünetre mindenkinek joga van, s ha ezek után bármiféle retorzió érné, forduljon a helyi szakszervezeti vezetőhöz.

Az MSZSZ alelnöke emlékeztet: a szociális ágazatban dolgozók is sztrájkra készülnek, s a szakszervezeteknek aktív szolidaritást kell vállalniuk velük is. Vagyis – mondja –, ezekben az időkben nagyon kevés a szakszervezetek egymás közötti levelezésben jelzett szolidaritás, aktív részvételre, tömegre van szükség. Székely Tamás egyben szakszervezeti vezetőtársait is felszólítja, mozgósítsák a tagjaikat, de maguk mindenképpen vegyenek részt az akciókban, tüntetéseken, különféle akciókon és az 5 perces leállásban is. Ez utóbbi idő alatt egyébként, a szolidaritás jeleként sok üzemben megszólalnak a dudák – mondta.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+