Perdömping indulhat az egri kórház ellen

Több száz per indulhat az állami tulajdonú egri Markhot Ferenc kórház ellen, mert az intézmény vezetése három éve nem fizet cafeteriát a dolgozóinak – írta közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A szakszervezet öt munkavállaló nevében bírósághoz fordult, s a Kúria az év elején jogerősen döntött: ki kell fizetni az elmaradást. Amennyiben záros határidőn belül nem tudnak megegyezni, pereskedési dömping indul az állam ellen.  Az intézmény összesen több százmillió forinttal tartozik a dolgozóinak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke levélben kért segítséget a miniszterelnöktől.

A Kúria januári döntése óta nem kétséges: az egri Markhot Ferenc kórház mintegy 1500 dolgozójának jár a három éve visszatartott cafeteria, visszamenőleg évente egyhavi bérnek megfelelő összeg. A döntés precedens értékűnek is tekinthető, amellyel a dolgozókat képviselő szakszervezet bebizonyította, tévesen gondolta a munkáltató a 2013-as tulajdonosváltáskor, hogy a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a cafeteriamegállapodás sem érvényes rá.

Igaz, a Kúria januárban öt ügyben hozott ítéletet – ennyien fordultak bírósághoz, mintegy próbapernek tekintve az eljárást –, ám a szereplői tisztában vannak vele, hogy a döntés alapján minden sértettnek jár a visszatartott pénz. Tudja ezt az intézmény vezetősége is, és a fenntartónál, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál (ÁEEK) is tisztában vannak azzal, ha ötnek megítélte a Kúria a cafeteriát, akkor a többi 1495 munkavállalónak is ki kellene fizetni a juttatást. Mégsem fizetnek önszántukból, legalábbis mostanáig nem sikerült megállapodni – mondta Székely Tamás, a dolgozókat képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Pedig a MASZSZ a napokban részletfizetést is ajánlott az intézmény fenntartóját képviselőknek, mert a szervezet nevében tárgyaló alelnök elismeri, a már mintegy félmilliárdra rúgó tartozás egybeni kiegyenlítése megrendítené az intézmény működését.

Ez azonban senkinek nem célja, a szakszervezet mindössze garanciát akar arra, hogy az állam záros határidőn belül – például, a szakszervezet által megjelölt három részletfizetési határidőre – kiegyenlíti a kórház tartozását a dolgozók felé – érvel Székely. Az alelnök nem tartja ésszerűnek az időhúzást, mert, ahogy múlnak a hónapok, úgy emelkedik a kamatokkal a visszatartott összeg. Ráadásul – mondja Székely -, ha mind az 1495 dolgozó perel, az első öt nyertes ügy okán vélhetőleg mindet megnyernék a dolgozók, így még a mintegy 1500 per költségét is az államnak kell majd állni.

Az alelnök reméli, hogy a helyzetet békésen is rendezni lehet, bár szorít az idő, a szakszervezet ügyvédje ugyanis már jó ideje kiküldött a kórháznak mintegy 700 fizetési felszólítást.  Ennyi szakszervezeti tag bízta meg eddig az érdekvédőket azzal, hogy járjanak el az ügyben. Székely leszögezi: az érdekvédelem minden dolgozó jussáért harcol.

Az érdekvédők azonban perek százai helyett mielőbbi fizetésre kényszerítenék az államot, bár a MASZSZ-nál is tudják, ekkora összeg a költségvetést is érinti. Éppen ezért Székely Tamás levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető miniszternek is, hogy segítségükkel rendezzék a kifizetéseket.

Székely emlékeztetett, az ügyben korábban első fokon az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig az Egri Törvényszék is döntést hozott, amit a Kúria is megerősített.

Az alelnök leszögezi: egyes rosszindulatú és hangulatkeltő kijelentések ellenére a szakszervezetnek nem az volt a célja, hogy működésképtelen helyzetbe hozza a kórházat, hanem az, hogy az állami tulajdonba került intézmény – vagyis az állam – luxuskiadások helyett fizesse ki tisztességesen az egészségügyi dolgozóknak legalább azt, ami jár. Az alelnök szerint a cefeteria visszatartása már csak azért is méltánytalan, mert a szakszervezet ezt a pluszt tudta kiharcolni egyéb pótlékok és juttatások helyére, amelyeket a munkáltató a 2013-as tulajdonosváltáskor megvont és azóta sem fizet.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+