Már szervezik a sztrájkot a pedagógusok

A közoktatási kerekasztal munkájában továbbra sem vesz részt a Pedagógusok Szakszervezete, amely megkezdi az országos pedagógussztrájk szervezését- közölte az Origóval Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) országos elnöksége Orbán Viktor parlamenti felszólalása közben is ülésezett, és úgy döntött, továbbra sem vesznek részt a Közoktatási Kerekasztal munkájában, valamint arról is határozott, hogy megkezdik az előkészületeket az országos pedagógussztrájk megszervezésére – mondta az Origónak Galló Istvánné, a PSZ elnöke.

Galló Istvánné szerint döntöttek: megkezdik az országos pedagógussztrájk előkészítését

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint arról az Origo beszámolt, Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indult a parlament tavaszi ülésszaka, beszédében pedig kitért a hétvégi pedagógustüntetéseken is megfogalmazott béremelési követelésre is. Azt kérte, “ne helyezzék a pedagógusok nyomás alá a kormányt”, most más területeken kell befejezni a béremelést.

Nem akar számháborúzni

Mivel az elnökség egész nap ülésezett, Galló Istvánné nem követte a kormányfő parlamenti beszédét, ezért nem is akart vele “számháborúba” bocsátkozni a pedagógusok béréről. Az elnök arra reagált, hogy a miniszterelnök – részint a pedagógusok követeléseire, részint az ellenzéki bírálatokra reagálva – arról beszélt: 2010-hez képest a pedagógusok ma jelentősen többet keresnek.

Konkrét példát is mondott a kormányfő. Szerinte egy általános iskolai tanító idén átlagosan 40 százalékkal keres többet – mintegy 3,6 millió forintot -, mint 2010-ben, míg egy középiskolai tanár 27 százalékkal. Továbbá Orbán visszautasította azokat az állításokat, miszerint kevesebb pénz jutna az oktatásra vagy az egészségügyre, mint korábban.

Annyit viszont általánosságban Galló Istvánné elmondott az Origónk, hogy bár az Orbán-kormány valóban emelte korábban a pedagógusok bérét, egyúttal megszüntetett egy sor korábban járó bérpótlékot és más kiegészítést, valamint növelték is a tanárok kötelező óraszámát, vagyis jóval többet kell dolgozniuk az összességében alig nőtt jövedelmükért.

A szombati pedagógustüntetés: tízezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren

Fotó: Marton Szilvia – Origo

A pedagógusok 25 pontos követelései közt szereplő, a kormányfő által elutasított béremelésről pedig a PSZ elnöke azt mondta: továbbra is időszerű a követelésük. Jelezte: most a pedagógusok nem is maguknak, hanem a munkájukat segítő, technikai-adminisztratív feladatokat végző mintegy 50 ezer embernek követelnek béremelést, mivel az ő bértáblájuk 2008 órta változatlan.

Havi 50 bruttó a plusz

Miközben Orbán Viktor szavaiból az derült ki, hogy most akár egymillió forinttal is többet kereshetnek a pedagógusok, mint 2010-ben, az Origónak nyilatkozó tanárok más számokat említettek. Nemrég egy óvodapedagógus, egy általános iskolai fejlesztőpedagógus és egy középiskolai igazgató beszélt pályájáról és a fizetéséről.

Minden évben kaptunk valamennyi emelést. Most 2013-hoz képest bruttó 50 ezer forinttal több a fizetésem, viszont a cafeteriát elvették, majdnem ugyanott vagyok, ahol 2013 előtt” – mondta az óvodapedagógus. Egy középiskolai tanár havi fizetése pedig 2013-ban nettó 166 ezer forint volt, 2016-ra ez nettó 199 ezerre nőtt.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+