Pedagógustüntetés: a vegyészek nagy erőkkel mozgósítanak

Nagy erőkkel készülnek a vegyészek, akár szakszervezeti buszokkal érkeznek a fővárosba az ágazatban dolgozó szülők, nagyszülők és diákok az ország több pontjáról a pedagógusok február 13-ai tüntetésére. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) a központi demonstráción egy jobb szakképzésért is síkra száll. A szervezet elnöke szerint ezúttal ágazattól függetlenül minden szakszervezetnek a Kossuth téren a helye, most kevés csupán udvarias, kényelmes szolidaritási nyilatkozatot küldeni. 

A vegyészek már a miskolci demonstráción is ott voltak, de még nagyobb erőkkel készülnek a február 13-ai, központinak meghirdetett pedagógustüntetésre. A vegyipari szakszervezet (VDSZ) országos szolidaritási mozgalmat indított szinte azonnal, amint a pedagógusok bejelentették a budapesti demonstrációt. A VDSZ elnöke szerint ugyanis most kevés az udvarias együtt érző nyilatkozattétel, a pedagógusok és a diákok harcát ezúttal minden szakszervezetnek, sőt minden embernek fel kell vállalnia, s személyes jelenléttel erősítenie a megmozdulást. Az elnök reményei szerint a vegyészek sokan lesznek a Kossuth téren, az ágazatban a szervezők felhívásának megfelelően szülők, nagyszülők és diákok is megmozdultak, s az ország minden pontjáról a fővárosba készülnek.

A VDSZ a tüntetés eredeti céljai mellett a szakképzésért is síkra száll, mint annyiszor már az elmúlt években. A szakmunkásképzési rendszer drasztikus lenullázása ugyanis ezt az ágazatot érinti a legsúlyosabban. A vegyipar területén vannak a leghosszabb ideig betöltetlen munkahelyek – a vállalatok csaknem 20 százalékánál tartós munkaerőhiány van –, mert nincs jó, sőt, szinte egyáltalán nincs szakmunkás utánpótlás – érvel az elnök. A VDSZ ezért a szakképzési rendszer visszaállításáért is felemeli a hangját.

Székely Tamás szerint február 13-án minden szakszervezetnek a Kossuth téren a helye, ágazati hovatartozástól függetlenül. Most a pedagógusoknak kell az erő, de lehet, hogy legközelebb másokért, akár a vegyészekért kell majd legalább ekkora tömegnek az utcára mennie. Ez a valódi szolidaritás, s az a szakszervezeti vezető, aki ezt nem ismeri fel, adja le a tagkönyvét – szögezi le az elnök.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+