Nulla “fizetésemelést” adna a Volán

A dolgozókat képviselő szakszervezetek megdöbbenve vették tudomásul, hogy a Volán-társaságok nulla százalékos „fizetésemelést” adnának a dolgozóiknak idén.

A Volán-társaságoknál is elkezdődtek az idei bértárgyalások, ám az első ajánlat nulla százalék volt. Ha a munkáltatók nem tesznek reális bérfejlesztésre ajánlatot a tárgyalás következő fordulójában, jövő kedden, akkor a szakszervezetek a nyomásgyakorlás különféle eszközeit bevetve folytatják a tárgyalásokat – közölték a 0 százalékos ajánlat után.

A MÁV-nál, a BKV-nál és a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél is nulla vagy legfeljebb néhány tized százalék a béremelési javaslat. Az érintett szakszervezetek egy része már korábban jelezte: ha nincs megegyezés, a sztrájktól sem riadnak vissza.

Együtt akcióznak

A közlekedési ágazat minden szegmensét képviselő szakszervezetekből a közelmúltban akciócsoport alakult, hogy közösen, különféle demonstrációkkal követeljék ki a megfelelő béremelést. Az első együttes fellépésük február 3-án, Miskolcon, a helyi közlekedési cég telephelye előtt, utána pedig a pedagógusok demonstrációjához csatlakozva lesz. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. előtt látványos demonstrációval, utcai takarítással állnak ki egy helyi szakszervezeti vezető mellett, akit járműtakarításra büntet a cég, mert munka közben nyilatkozott egy tévécsatornának a közelgő sztrájk hátteréről. A közlekedési akciócsoport a miskolci cég vezetésétől petícióban is követeli a szakszervezet szerint jogtalan büntetés visszavonását. Szerintük ugyanis ezzel a munkáltatónak egyértelműen a szakszervezeti vezetők és rajtuk keresztül a dolgozók megfélemlítése a célja. A közlekedésiek akcióját a pedagógusok is támogatják, s később együtt vonulnak át az általuk Fogadóóraként meghirdetett nagyszabású fáklyás tüntetésre.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+