Tizenkétmillió forintba kerülhet a Ligának Gaskó búcsúztatása

Gálánsan köszöni meg a Liga konföderáció a hétfőn lemondott elnök munkásságát: a határozat szerint Gaskó István 4,44 millió forint egyösszegű „búcsúpénzt” kap, ám nem hagyja el teljesen a szakszervezeti szövetséget, havi nyolcszázezerért ad ezután „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai” tanácsokat.A Liga konföderáció elnöksége a hétfői – január 25-i – ülés után sajtóközleményt adott ki, amely szerint Gaskó István bejelentette lemondását elnöki jogairól azonnali, elnöki tisztségéről pedig február 18-i hatállyal. Az elnökség „a bejelentést tudomásul vette, és köszönetet mondott az elnök eddigi, közel húszéves munkásságáért”. Továbbá felkérte Gaskót, hogy töltse be a Liga Akadémia kuratóriumának elnöki tisztségét, aki „a felkérést elfogadta”. A konföderáció irányítását a február 18-ra összehívott Liga Tanács ülésén tartandó tisztújításig a társelnökök látják el.

A Magyar Hírlap birtokába jutott elnökségi határozatból kiderül, hogy eddigi tevékenységéért Gaskó a „köszönet” mellett a hála tárgyiasult formájában is részesül: „az elnök tisztségének megszűnésekor fizetendő egyösszegű juttatás kifizetésre kerül”. A Liga Tanács még 2004. június 25-i ülésén döntött arról, hogy ilyen esetben az egyösszegű juttatás tízhavi elnöki tiszteletdíjnak felel meg. Az elnöki tiszteletdíj a mindenkori minimálbér négyszerese, tehát jelenleg 444 ezer forint, vagyis Gaskó most 4,44 milliót kaphat.

Emellett az elnökség határozata szerint a volt elnökkel megbízási szerződést köt a Liga, „érdekvédelmi és szakszervezet-politikai tanácsadásra”, 2016. február 1-jétől 2016. június 30-ig, havi bruttó nyolcszázezer forint értékben. És ne feledjük, hogy „elfogadta” a Liga Akadémia kuratóriumának elnöki tisztségét is, amely információink szerint havi kétszázezer forint körüli összeggel jár.

A határozatban szerepel még, hogy a Liga elnökség támogatja, hogy a VDSZSZ Szövetség (amelynek továbbra is Gaskó István az elnöke – a szerk.) használhasson egy irodát a székházban, illetve szabadon rendelkezhessen „a számlával tételesen igazolhatóan tulajdonában levő bútorok felett”. Igaz, az irodahasználatot az ingatlan társtulajdonosának – a VDSZSZ Szolidaritásnak – írásbeli hozzájárulásához kötik, ezzel pedig probléma lehet, tekintettel a Gaskó és a VDSZSZ Szolidaritás új vezetése közötti éles ellentétre. Nem döntött viszont az elnökség Soós Ilona – Gaskó István felesége – visszahívásáról a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumából, annak dacára sem, hogy – mint megírtuk – kiderült, Gaskó 2014-ben önhatalmúlag, jogszerűtlenül delegálta őt.

Bőkezűen jutalmazza tehát a Liga a volt elnököt, hiszen csak az egyösszegű „búcsúpénz” plusz az öthavi tanácsadói díj több mint nyolcmillió forint, ami járulékvonzataival együtt mintegy tizenkétmillió forintos kiadást jelent a konföderáció, vagyis végső soron a tagság számára.

Enélkül sem lennének azonban filléres gondjai Gaskónak, mivel tekintélyes fizetést kap a MÁV Zrt.-től, ezenkívül a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöki tisztét is betölti, és, mint említettük, a VDSZSZ Szövetség elnöke is.

Ezzel szemben a konföderáció finanszírozási válságban van – amint azt maguk az elnökségi tagok fogalmazták meg –, olyannyira, hogy már a székház eladásának gondolata is felmerült, sőt, a volt elnök kezdeményezésére tavaly az értékbecslés is megkezdődött.

Kérdés, mi az oka ilyen körülmények között a nagyvonalúságnak, tekintve, hogy a lemondásához bizalomvesztés vezetett. Az elnökségi tagok által két hete írt levélben a morális válság okaként az „erkölcsi terhet” nevezik meg, amely azóta alakult ki, hogy Gaskót tavaly májusban nem választották újra a VDSZSZ Szolidaritás élére. Emlékezzünk az azóta nyilvánosságra került dokumentumokra, amelyekkel kapcsolatban jelenleg is folyik a nyomozás. Például a szakszervezeti kontóra fizetett luxushotelszobákra, parfümre vagy a hat napon belül vásárolt öt teli tank benzinre, és ide tartoznak a szerződések is, amelyeket Gaskó István, a Liga elnöke és Gaskó István, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke írt alá, illetve amelyet ezenkívül még Gaskó István, a VDSZSZ Szövetség elnöke is szignált.

Forrás: Magyar Hírlap

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+