BKV: ha megkezdődnek a kirúgások, a szakszervezet feljelenti a céget

Bírósághoz fordul az Egységes Közlekedési Szakszervezet, amennyiben a BKV vezérigazgatója nem teljesíti az együttműködési kötelezettségét és valóban létszámleépítést fog bejelenteni a cégnél. Az EKSZ ugyanis ebben az ügyben már január elején úgynevezett konzultációt kezdeményezett, s ez a törvény szerint azt jelenti, hogy addig, amíg a kért egyeztetés le nem zajlik, fel kell függeszteni a folyamatot. Nem volt egyeztetés – állítja Nemes Gábor elnök. A szakszervezet más ágazatokkal összefogva ellenállást szervez.

Gyáva és törvénytelen eljárás az, amit a BKV vezérigazgatója és a menedzsment az elbocsátások kapcsán művel – jelentette be felháborodott közleményben Nemes Gábor, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Gyávaság azért, mert a vezérigazgató, Bolla Tibor nem közvetlenül a szakszervezeteknek és a dolgozóknak jelentette be, hanem a médián keresztül üzente, hogy megkezdődnének az elbocsátások. Mivel a hír már decembere végén – karácsony előtt – is felröppent, az EKSZ január elején „konzultációs bejelentéssel élt”, ami a törvény szerint arra kötelezi a vezérigazgatót, hogy addig, amíg erre nem ad lehetőséget a szakszervezetnek, fel kell függesztenie az ügyet. Nemes Gábor határozottan állítja, nem volt személyes egyeztetés a létszámleépítésről, ezért törvénytelen ennek ellenére megkezdi az elbocsátásokat. Amennyiben ez mégis megtörténik,  az Egységes Közlekedési Szakszervezet a bírósághoz fordul.

Nemest az is felháborítja, hogy a vezérigazgató a médiában megjelent közleményében állítja, egyharmadával csökkent a buszos ágazat teljesítménye, s ezért „sajnos” el kell küldenie dolgozókat. Végtelenül álságos állítás ez – háborog az elnök –, hiszen maga Bolla volt az, aki az üzleti tervében felajánlotta a városvezetésnek, hogy saját üzemeltetés helyett inkább bérelnek buszokat, ezzel csökkentheti a BKV létszámát, s a kirúgott dolgozók bérét megspórolva lefaraghat a kiadásokból. Ráadásul, a cég sajátbuszos teljesítménye csak átmenetileg fog csökkenni, hiszen hamarosan megkezdődik a 3-as metró felújítása, ez idő alatt buszokkal fogják szállítani a felszínen az utasokat, s a BKV – szokás szerint – kintről fog felvenni és drága gyorstalpalón kiképezni sofőröket és karbantartókat is, mert most elküldi őket.

Az elnök cáfolja a vezérigazgatónak azt az állítását is, miszerint mindent megtett, hogy megvédje az embereit. A szakszervezet a decemberi bejelentés óta csak azt tapasztalta, hogy Bolla Tibor és a munkatársai egyedül azért tettek meg mindent, hogy véghezvigyék a tervet: drámain megcsonkítsák a buszágazatot. Álságos állítás a pénzhiány, mert ha ez valóban így lenne, akkor a vezérigazgató nem venné körbe magát több dolgozó béréért fizetett személyi tanácsadókkal – egyre többel –, s nem vette volna fel közszolgáltatási munkatársnak éppen a napokban a BKK elhíresült wellnessezős hétvégéjéért kirúgott egyik volt magas beosztású vezetőjét. A BKV vezetése a dolgozók hátán taposva duzzasztja azt a „vízfej” csapatot, amely csak viszi a pénzt, de a teljesítményhez semmit nem tesz hozzá – háborog az elnök.

Nemes Gábor leszögezte, az általa vezetett szakszervezet akkor sem fogja csendben és tétlenül nézni a kirúgásokat, ha a többi BKV-s érdekképviselő mélyen hallgat. Az EKSZ az egyik életre hívója annak az átfogó közlekedési szerveződésnek, amelynek a MÁV, a Volán, a teherfuvarozók és több szolgáltató is része, s megkezdtek egy országos, közös megmozdulás előkészítését. Az, ami most a BKV-nál történik, felgyorsíthatja a folyamatot – szögezi le Nemes. Az elnök felkéri a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetséget is, hogy álljon ki a kirúgás előtt álló BKV-s dolgozókért, álljon ki a törvénytelenség ellen, s a tiltakozó megmozdulásokban álljon az EKSZ akciói mellé.

Késői egyeztetés?

A DL információi szerint a szakszervezeti közlemény elterjedését követően a BKV vezetése kijelölt egy időpontot az úgynevezett konzultációra, ám lehet, ez már késő. A törvény szerint ugyanis addig nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni az elbocsátási hírt, amíg a szakszervezetekkel való konzultációra nem kerítenek sort. Legalábbis az olyan esetekben, mint ez: az EKSZ már január elején bejelentette az egyeztetési igényét. A törvény úgy rendelkezik, hogy addig, amíg erre nem kerítenek sort a felek, fel kell függeszteni az ügyet. Ezt a szabályt a cégvezetés megszegte.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+