Százmilliókat kell kifizetni az egri kórházban dolgozóknak

Akár több százmillió forintot is nyert ma az egészségügyben dolgozóknak a szakszervezet, a Kúria ugyanis úgy döntött: csaknem három évre visszamenőleg ki kell fizetni a visszatartott cafeteriát az egri Markhot Ferenc kórház dolgozóinak. Ez 1500 embert érinthet, ami évente összesen csaknem 162 millió forint.  A kórház ugyanis a 2013-as államosítás óta nem ad az alkalmazottainak béren kívüli juttatást holott, a 2010-ben megkötött megállapodás a mai napig is érvényes. Az ügyben korábban első fokon az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig az Egri Törvényszék is precedens értékű döntést hozott. Most a Kúria is megerősítette: az államnak fizetnie kell – olvasható a felpereseket képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének közleményében.

Fellebbezésnek helye nincs: csaknem három évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak az Egri Markhot Ferenc kórházban dolgozók cafeteriáját, évente egyhavi bérnek megfelelő összeget – döntött ma a Kúria, miután korábban első fokon az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig az Egri Törvényszék is a dolgozók javára ítélkezett – közölte Székely Tamás. A felpereseket képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ez a visszavonhatatlan ítélet 1500 dolgozóra számítva évente összesen mintegy 162 millió forint lehet. Székely szerint a kórház csak az időt húzta ezzel az újabb fordulóval, hiszen a korábbi, az intézmény számára kedvezőtlen bírói döntések után egyértelmű volt, hogy nincs kibúvó, az állami tulajdonú intézménynek fizetnie kell. Méghozzá, vélhetően minden dolgozójának, 2013-ig visszamenőleg.

Székely leszögezi: egyes rosszindulatú és hangulatkeltő vélemény ellenére a szakszervezetnek nem az volt a célja, hogy fizetés- és működésképtelen helyzetbe hozza a kórházat, hanem az, hogy az állami tulajdonba került intézmény új gazdája – vagyis az állam – stadionok építése helyett fizesse meg tisztességesen az egészségügyi dolgozóknak legalább azt, ami jár. Ez esetben például az egri intézmény alkalmazottainak a béren kívüli juttatást. Az elnök szerint a cefeteria visszatartása már csak azért is méltánytalan, mert 2010-ben a szakszervezet ezt a pluszt tudta kiharcolni egyéb pótlékok és juttatások helyére, amelyeket a munkáltató akkoriban megvont és azóta sem fizet.

Az elnök emlékeztet: a munkáltató a 2013-as államosításkor úgy gondolta, a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a cafeteriamegállapodás sem érvényes az új tulajdonosra. Ezt sérelmezték az ott dolgozók, s öt munkavállaló jogi segítséget kért az érdekvédőktől, az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségétől. Ma ennek a hosszúra nyúlt huzavonának került a végére a pont. Most már nincs oka az államnak tovább halogatnia a kifizetést – szögezte le a MASZSZ alelnöke hozzátéve: az egriek sikere példa lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára is, főként azoknak, akik elvesztették a korábbi szakszervezeti megállapodásban rögzített béren kívüli juttatásokat.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+