Magasabb bért szeretnének

Nem írta alá a Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormány béremelésekről szóló megállapodását. A munkavállalók érdekképviselete szerint a január elsejétől életbe lépő bruttó 111 ezer forintos havi fizetésből nem lehet megélni, minimum nettó 150 ezer forintos jövedelemre volna szükség ahhoz, hogy ne legyenek filléres gondjaik a dolgozóknak. Ugyan a szövetség nem jutott egyezségre a kormánnyal, 2016-tól életbe lép az új bérezés.

Több pénzt vihetnek haza a dolgozók január elsejétől – a minimálbér összege a bruttó 105 ezerről 111 ezer forintra emelkedik majd, a garantált bérminimum összege pedig bruttó 129 ezer forint lesz. Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője szerint még ez a béremelés sem elég a biztos megélhetéshez, aki szerint az összeg lefordíthatatlan euróra. Szerinte a 230 euró botrányosan alacsony és ezek az óvatos 2-3-4 ezer forintos emelések, sehova se vezetnek – véli a szakszervezeti vezető.

Éppen ezért nem írta alá a Magyar Szakszervezeti Szövetség a béremelésről szóló megállapodást a kormány konzultációs fórumán. Hazánkban 25 éve nem volt példa arra, hogy ne szülessen megállapodás a munkavállalók, munkáltatók, valamint a kormány képviselői között a bérekről- tette hozzá Svajda József. A szövetség szerint ugyanis legalább nettó 150 ezer forintos fizetésre volna szükség ahhoz, hogy ne legyenek filléres gondjaik a dolgozóknak. Ugyan a szövetség nem írta alá az egyezséget, a jövő évtől mégis bruttó 111 ezer forint lesz a minimálbér.

A munkavállalók érdekképviselete azt szeretné elérni, hogy három éven keresztül további 9-9 százalékkal nőjön a minimálbér – tette hozzá Svajda József, aki azt is elmondta, hogy Somogyban már most sincsen munkaerő. A megyében különösen fontos kérdés a minimálbér emelése, hiszen számos somogyi foglalkoztatónál az alkalmazottak 60 százaléka minimálbért keres – tette hozzá Svajda József.

(Híradó)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+