Granite: győzött a szakszervezet

Szakszervezeti nyomásra meghátrált a General Electrichez tartozó Granite Hungary vezetése: megszüntette a magyar turbinaszerelők súlyosan hátrányos megkülönböztetését, s egy úgynevezett stabilitási megállapodást kötött velük. A Granite a vegyipari szakszervezet közbenjárására, s az egyenlő bánásmód kiharcolásáért tervezett világméretű akciójának hírére rendezte a magyar szerelők bérét és munkakörülményeit. A VDSZ példaértékűnek minősíti a történteket.

Rendezték a sztrájkra készülő magyar turbinaszerelők bérét, s munkafeltételeit a General Electric-hez tartozó Granite Hungary Kft-nél, miután az ott dolgozók súlyosan hátrányos megkülönböztetése miatt világméretű mozgósítást tervezett a vegyipari szakszervezet. A VDSZ az átfogó akcióhoz a nemzetköz érdekvédelmi szervezet, a világban összesen 23 millió tagot tömörítő IndustriAll segítségét kérte. A hírről személyesen is tájékoztatta a cég képviselőit Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a mintegy 250 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.  A megbeszélés eredményeként a cég több ponton engedett a szakszervezetnek, s egyelőre 12 hónapra szóló, úgynevezett stabilitási megállapodást írt alá a dolgozók képviseletével.

Mint azt a szakszervezet korábbi közleményben tudatta, a General Electric floridai székhelyű leányvállalata, a Granite a külföldi szerelőknél sokkal kevesebb bért és lényegesen rosszabb feltételeket biztosított a magyar szakembereknek. Az erőművek turbináinak karbantartásával, beszerelésével foglalkozó cég 100 országban, két és félezer telephelyen, összesen 6 ezer dolgozót alkalmaz, köztük a magyar Granite Hungary munkavállalóit is. Őket azonban a többieknél lényegesen rosszabb feltételekkel és kevesebb bérért dolgoztatták: az útiköltséget, a külföldi szállás- és a napidíjat a munkáltató fizeti ugyan, az étkezést – még a szállásdíjban lévő reggelit is – azonban az alacsony napidíjukból kellett állniuk. Ráadásul a cég csak utólag számolt el velük, így gyakorlatilag a dolgozók hiteleztek a munkaadónak.

A magyar szerelők érdekképviselete már áprilisban egyeztetett a régió vezetésével, ám az akkori megállapodást a munkaadó nem tartotta be, a dolgozók többszöri sürgetés ellenére sem kapták meg a juttatásaikat. Miután a vita csúnyán eldurvult, a munkahelyi érdekvédelem a vegyipari szakszervezet segítségét kérte az ügy rendezéséhez.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+