Világméretű mozgósításba kezd a VDSZ

Világméretű szolidaritási mozgalmat indít a magyar turbinaszerelőkért a vegyipari szakszervezet. A VDSZ a General Electric –hez tartozó Granite Hungary munkavállalóiért kéri a mintegy 23 millió tagot képviselő IndustriAll segítségét a mozgósításhoz. A hazai szerelőknek ugyanis kevesebb bért ad, átveri, hitegeti, és rosszabb feltételekkel dolgoztatja a nemzetközi cég szerte a világban, mint más országok munkavállalóit. Precedens értékű akció indulhat magyarokért, a nemzetközi egyenlő bánásmód kiharcolásáért.

Súlyosan hátrányos megkülönböztetés miatt világméretű mozgósításba kezd a General Electric-hez tartozó Granite Hungary dolgozói érdekében a vegyipari szakszervezet. A VDSZ az átfogó akcióhoz a nemzetköz érdekvédelmi szervezet, a világban összesen 23 millió tagot tömörítő IndistriAll segítségét kéri – tudatta Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a mintegy 250 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.  A General Electric floridai székhelyű leányvállalata, a Granite ugyanis felháborítóan nagy bérkülönbséggel és sokkal rosszabb egyéb feltételekkel foglalkoztatja magyar szerelőit, mint a külföldieket. Az erőművek turbináinak karbantartásával, szerelésével foglalkozó cég 100 országban, két és félezer telephelyen, összesen 6 ezer dolgozót alkalmaz, köztük a magyar Granite Hungary szerelőit is. Székely úgy tudja, a Granite-nál elismerik, hogy a magyarok végzik a legmegbízhatóbban és a legprecízebben a munkájukat, mégsem kapnak annyi bért mint más országok szerelői. A hazai munkavállalóknak az itthon töltött, készenléti időre óránként bruttó ezer forintot fizet a floridai székhelyű Granite – a General Elektric leányvállalata –, s hívásra indulnak a világ bármely országába, ahol éppen szerelni kell a turbinákat. Az útiköltséget, a szállás- és a napidíjat a munkáltató fizeti, az étkezést – még a szállásdíjban lévő reggelit is – azonban az alacsony napidíjukból kell állniuk a magyaroknak. A napidíj-elszámolás azonban utólagos, így gyakorlatilag a dolgozó hitelez a munkaadónak. A magyar szerelők felháborítónak tartják a külön rájuk szabott rendszert és hátrányos feltételeket, ezért mielőbbi rendezést szorgalmaznak.

A munkavállalói érdekképviselet az ügyben már áprilisban egyeztett a régió vezetésével, de a megállapodást a munkaadó nem tartotta be, a dolgozók többszöri sürgetés ellenére sem kaptákPrevedens g meg a juttatásaikat. A magyar szerelők sztrájkra készülnek, mert úgy érzik, hitegeti, átveri őket a munkaadó. A vita mostanra csúnyán eldurvult, ezért a magyar szerelők a vegyipari szakszervezet segítségét kérték, hogy képviselje őket a nemzetközi ügyben, s tegye meg a szükséges lépéseket.

A VDSZ elnöke ma levélben kéri a nemzetközi szervezet segítségét a világméretű szolidaritási akcióhoz, hogy ezzel kényszerítse az anyacéget a vita és a bérek rendezésére. Székely a napokban személyesen is találkozik a cég tulajdonosával, hogy közbejárjon a magyarok jogaiért.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+