Árvíz: több százmilliós kár lehet

Rendkívüli készültségben, több százmilliós árvízi kár kifizetésére készülhetnek a biztosítók a következő néhány napban. Vélhetően minden ötödik károsult csalódott lesz, mert az öt évnél régebbi szerződésére kifizethető összeg mélyen az aktuális veszteség alatt lesz. A kárt legkésőbb 5 napon be kell jelenteni, de a kármentést is el kell kezdeni, mert a biztosító elvárja az „együttműködést” – egyebek között erre is figyelmeztet egy biztosítási alkusz. 

árvízhezNemcsak az árvízi védekezők és a lakosság, hanem a biztosítók is elsőfokú készültségben várják a Duna felső szakszára mától, valamint a Tisza területére jövő hét közepétől jelzett áradást. A biztosítási szakemberek évek óta kongatják a vészharangot: az öt évnél régebben kötött szerződések  – vélhetően minden ötödik – korszerűtlenek. Vagyis, az akkor biztosított értékek messze elmaradhatnak a mostanitól, mert az emberek töredékének jut eszébe, hogy az új tévé, számítógép, mosó-, vagy mosogatógép, netán egy teljes bútorcsere után a biztosítását is megváltoztassa, a jelenlegi értékhez igazítsa. Sajnos erről az állításról most, a közelgő természeti katasztrófa során ismét ki fog derülni, hogy igaz – mondta Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és kommunikációs igazgatója. Annak ellenére, hogy a hazai ingatlanok csaknem 80 százalékára van biztosítás, ügyfelek ezrei távoznak majd csalódottan a kártérítési „pénztáratól” és bánják, hogy nem voltak gondosabbak – prognosztizálja tapasztalatai alapján a következő napok eseményeit a szakértő.  A kártérítési összeg ugyanis az 5-10 évvel ezelőtti, vagy a még annál is régebben kötött szerződésben szereplő érték lesz csupán. Akkor is, ha a víz ennek a többszörösét fogja elsodorni – figyelmeztet Németh. A huszonöt biztosítóval szerződött alkusz cég szakértője azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy még a várható katasztrófa előtti napon is érdemes megújítani, a valós értéknek megfelelően beállítani egy szerződést, mert erre a tranzakcióra nem vonatkozik a biztosítók a 15 napos késleltetési időszaka, moratóriuma. Ez a néhány perces procedúra akár több millió forintot is jelenthet az ügyfélnek – szögezi le az igazgató. Ráadásul a megújított biztosítások zöme – csaknem 90 százaléka – a korábbinál lényegesen olcsóbb lehet – állítja a szakértő.

Legfeljebb a szerencsében bízhatnak viszont azok, akiknek egyáltalán nincs biztosításuk, s tudják, napokon belül eléri a házukat a víz.  A szakértő őket is biztatja, biztosítsák be értékeiket, de nem árul zsákbamacskát: ezek a szerződések már nem segítenek azokon, akiknek ma, holnap vagy az elkövetkező 15 napon belül bármikor elviszi a víz a házát, akár a teljes életét. Az új biztosítások ugyanis egyes szerződések esetében csak a megkötéstől számított 15 nap múlva nyújtanak fedezetet a veszteségre.

Azokat sem biztatja semmi jóval Németh, akik belvizes területen élnek, s hamarosan megjelenik a víz a kertben, a pincében, a lakásban. Velük sajnos nem szerződik a biztosító, s ez ügyben nem lehet kijátszani a cégeket, mert helyrajzi szám alapján pontosan tudják, melyek a talajvizes területek. Ezekre nem kötnek sem olcsó, sem drága szerződést.

Árvíz után tömegesen érkeznek a kárfelvétellel kapcsolatos kérdések, illetve néhány hét elteltével a csalódott visszajelzések és panaszok a biztosítók elutasító határozatai miatt a CLB „Kérdezzen a szekértőtől” szolgáltatásához. Németh leszögezte: mindkét helyzet elkerülésére a biztosítások aktualizálása és a kárbejelentésekre vonatkozó passzusok áttekintése a megoldás.

Ezekre kell figyelni kárbejelentéskor:

• 5 napon belül bejelenteni a kárt

• fotókat készíteni a helyszínen

• minél előbb megkezdeni a kármentést

• a nagyobb helyreállítások előtt meg kell várni a biztosítási szakértőt

• minden meghibásodásra felhívni a kárszakértő figyelmét.

Az értékkövetés szabályai:

• legalább 3 évente megtenni

• az ingatlanban változásokat- például értéknövelő átalakítást – bejelenteni

• új, nagyobb értékű ingóságok vásárlásakor a biztosítás frissítése – aktualizálni

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+