A Liga már a jövőről tárgyalna

A Liga Szakszervezetek kezdeményezte, hogy a költségvetés benyújtásával haladéktalanul kezdje meg a kormány a 2016. évi bértárgyalásokat a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretein belül.

 A Liga közleményben kiemelte, hogy továbbra sem támogatja az egykulcsos személyi jövedelemadót, és felszólította a kormányt, hogy az 1 százalékpontos szja-csökkentést csak az átlagbér alatt keresők érvényesíthessék, az így fennmaradó összeget pedig tegyék elérhetővé bérfejlesztésre az életpályamodellel vagy más egyszeri bérjellegű juttatással nem támogatott ágazatokban dolgozók számára.

A Liga ismét a kormányhoz fordult, hogy a költségvetési megszorítások a minimálbéren élőket ne érintsék, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a mindenkori létminimumhoz. A szakszervezetek szerint a kormány a közmunkaprogramra csoportosított többletforrást a piaci foglalkoztatás támogatására használja fel, egyúttal felhívta a kormányzat figyelmét a közmunkásként “visszafoglalkoztatott” közalkalmazottak helyzetének kivizsgálására.

Ezzel kapcsolatban példaként említették, hogy tudomásuk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkában foglalkoztatottak száma, akiknek az alkalmazása azonban valójában csupán “visszafoglalkoztatás” keretében valósult meg. A szakszervezetek ezt az eljárást etikátlannak és törvénysértőnek tartják. A Liga közleményében ennek az elfogadhatatlan gyakorlatnak a megszűntetését és a “visszafoglalkoztatásban” érintettek eredeti munkaviszonyának visszaállítását kérte.  (MTI)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+