Kiakadtak a pedagógusok

Nyílt levélben tiltakozik a jövő évi költségvetés ellen a Pedagógusok Szakszervezete. A PSZ szerint ugyanis a büdzsé nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartalan működését.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat nem garantálja a köznevelés rendszerének zavartalan működéséhez szükséges forrásokat.
Galló Istvánné, a PSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy vélik, hogy “továbbra sem biztosított a köznevelési rendszerhez szükséges finanszírozás”. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozó és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz átkerülő mintegy négyszáz szakképző intézmény működését nagyon komoly veszélyben látják – tette hozzá.

Galló Istvánné szerint ugyan a tavalyi évhez képest 17 milliárd forinttal emelkedik a Klik előirányzata, ez azonban még a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerének a változásához sem elég.

Idén is csaknem 100 milliárd forint hiánnyal küszködött a Klik, és úgy tűnik, hogy ezt a hiányt görgetik majd tovább – mondta. Közölte, a PSZ szerint semmilyen fejlesztésre nem akarnak pénzt fordítani. Mindössze 2,5 milliárd forint szerepel az intézmények működéséhez kapcsolható támogatási jogcím alatt – jegyezte meg. Galló Istvánné felháborítónak nevezte, hogy az óvodapedagógusok nevelő munkáját segítők béremelésére “nem terveznek egy fillért sem”. A PSZ nyílt levélben fordult a jövő évi költségvetési javaslat miatt az országgyűlési képviselőkhöz – közölte.

Galló Istvánné szólt arról is, hogy a sajtóban megjelent információk szerint több mint négyezer kollégájukat foglalkoztatják közfoglalkoztatási jogviszonyban a Kliknél. Közölte, azon túl, hogy tiltakoznak ez ellen, pénteken az ügy miatt elküldték a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, a parlament kulturális bizottsága tagjainak és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a köznevelési törvény módosítását célzó javaslatukat.

Ha ezt elfogadnák, megszűnne ez a kiskapu, amely ma lehetőséget ad arra, hogy ezeket az embereket ilyen jogviszonyban alkalmazzák a Kliknél – mondta Galló Istvánné.

A Liga vizsgálatot követel

Felelősségre vonást követel a Liga Szakszervezetek amiatt, hogy a Klik intézményeiben korábban elbocsátott dolgozókat foglalkoztatnak vissza közmunkásként. A napokban nyilvánosságra került információk szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá tartozó intézményekben az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a közmunkásként foglalkoztatottak száma, ami azonban nem a tartósan munkanélküliek munkához juttatását segítette, hanem valójában a korábbi dolgozók „visszafoglalkoztatása” történik. Ez az eljárás ugyan költséghatékony, valójában mérhetetlenül cinikus, etikátlan, és valószínűleg törvénysértő is – véli a Liga. A Klik eljárása éppen ezért tarthatatlan – szögezik le. A közmunkás kiszolgáltatottsága ugyanis összehasonlíthatatlanul nagyobb, mint a közalkalmazotti státus nyújtotta jogbiztonság. A Klik intézményeiben dolgozó – nem pedagógus – munkavállalók bére mérhetetlenül megalázó, ennél csak az ugyanezen munkáért járó közmunkásbér elfogadhatatlanabb. A Liga Szakszervezetek elvárja a felelős minisztertől, hogy saját hatáskörében eljárva haladéktalanul szüntesse meg ezt az elfogadhatatlan gyakorlatot, keresse és nevezze meg, vonja felelősségre az ezért felelős hivatalnokot, s intézkedjen az érintettek eredeti munkaviszonyának helyreállítása érdekében – zárul a közlemény

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+