BKV: Engedelmességi akció a béremelésért

Rendhagyó akcióval, általános engedelmességi mozgalommal kényszerítene ki béremelést a szakszervezet a BKV menedzsmentjéből. Amennyiben a cégvezetés nem tesz értékelhető ajánlatot, a járművezetők nem csinálnának mást, csak szigorúan betartanák a forgalmi utasításokat és előírásokat, s ez felér egy forgalomlassító megmozdulással.

Továbbra sincs béremelési ajánlata a BKV-nak, ezért a tárgyalások folytatására, s megfelelő ajánlattételre szólítja fel – levélben is – a cég elnök-vezérigazgatóját, Bolla Tibort az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az EKSZ nem fogadja el a cégvezetés álláspontját, miszerint idén nincs egyetlen fillér sem béremelésre, holott a vezérigazgató a napokban, sajtóközleményben is elismerte a BKV munkavállalóinak nehéz, áldozatkész munkáját.  Az olcsó hangzatos dicséret azonban kevés, abból nem lehet kenyeret venni – jelentette ki Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke, aki írásban is felszólította Bollát: a dicséretet váltsa forintra, tegyen megfelelő béremelési ajánlatot. Ezt újdonsült elnök-vezérigazgatóként már megteheti, vagy ha mégsem, akkor itt az ideje, hogy érdemi lépéseket tegyen, sőt ha kell, akkor harcoljon a fővárosnál azért, hogy legyen béremelési hatásköre és lehetősége. Itt az ideje, hogy az elnök-vezérigazgatói rangot kapott Bolla, a BKV első embere kiálljon a munkavállalókért – érvel Nemes. A szakszervezet a cégvezetőhöz írt levelében is követeli, hogy az országos bérajánláshoz igazodva tegye meg konkrét bérfejlesztési ajánlatát, valamint a kafetéria elemek tartalmi feltöltésére is tegyen egyértelmű, és főleg érdemi javaslatot.

A BKV hátrányos helyzetét jól mutatja, hogy a közlekedési ágazat egyéb területein sokkal kedvezőbb a helyzet: a MÁV-csoportnál már megállapodtak a béremelés mértékében, és a volánosok is jóval közelebb vannak a megegyezéshez, mint a fővárosi cég. Az EKSZ nem érti, hogy kinek, s miért érdeke a BKV-t jó ideje folyamatos nyomás alatt tartani, s egyenlőtlen feltételekkel ellehetetleníteni.

A béremelés kiharcolására az EKSZ forgalomlassítással is felérő demonstrációt szervez. Ez a megmozdulás rendhagyó és teljesen jogszerű lesz, hiszen a járművezetők semmi mást nem tesznek majd, csak szigorúan betartják a munkájukat szabályozó előírásokat, egyebek között a járművek műszaki állapotára vonatkozó kitételeket. Ez viszont oda vezethet, hogy járművek százai esnek ki a forgalomból, s a fél város lebénulhat. Az EKSZ megkezdte az előkészületeket.

Fizetésemelés a MÁV-nál

A MÁV-csoport vezetése február 19-én megállapodott a szakszervezetekkel arról, hogy átlagosan 3,4 százalékkal emeli a vállalatcsoport mintegy 35 ezer munkavállalójának keresetét. Az emelés január 1-jétől visszamenőleg hatályos, első kifizetése várhatóan március elején történik. A béremelés a vezetői kört nem érinti. A MÁV Zrt. a konszolidált leányvállalatainál is biztosítja a keresetfejlesztést, az aláíró szakszervezetekkel megkötött kollektív erejű bérmegállapodásnak megfelelően. A MÁV közleménye szerint az elsődleges cél a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás biztonságának garantálása. A Volán-csoport vezetése nehezen mozdult el a nulla százalékos ajánlattól, de a Dolgozók Lapja információi szerint hamarosan megszülethet a megállapodás.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+