Aláírásgyűjtés a vasárnapi vásárlásért

Ne írja alá a köztársasági elnök az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt! – kéri Áder Jánosnak írt levelében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A KASZ Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levelében is tiltakozott az új szabályozás ellen.  A nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozók aláírásgyűjtéssel is tiltakoznak a szabály ellen.

Olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat – írta levelében a kereskedelmi szakszervezet. A KASZ szerint a vasárnapi zárva tartás bevezetése súlyos csapás a boltokban dolgozókra és családjukra.

Felidézték, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban támogatója, sőt, az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartásnak, de most sem, sőt, eddig sem értettek egyet olyan változtatással, “amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat”.

Úgy vélik, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment. Nem foglalkozik ugyanis azzal, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, folyamatosak a jogszabálysértések, és egyre erősebb a munkahelyi stressz – áll a levélben.

A KASZ támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során az aláírásgyűjtésben részt vevő üzletekben a dolgozók közel 90 százaléka elutasította a vasárnapi zárva tartást – közölték.

Sáling József, a mintegy 60 ezer kereskedelmi dolgozót képviselő KASZ elnöke azt mondta, támogatják a vasárnapi zárva tartást, de nem a mostani körülmények között, amikor az egybecsúszott a multik megregulázásával, a kereskedelmi törvény módosításával és a nagy árbevételű cégekre kivetett különadóval.

Egy cég nem külön kalkulál, a maga érdekeit nézi – fogalmazott. Szerinte ha az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű kereskedelmi vállalkozásoknak két egymás követő veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket, akkor megfontolhatják, hogy a nyereségesség fenntartása miatt hozzá kell-e nyúlni a létszámhoz. Ez nagy fenyegetettség a cégeknek – tette hozzá.

Sáling szerint önmagában a vasárnapi zárva tartás miatt nem feltétlenül fognak elbocsátani embereket, mivel így is nagy a létszámhiány a kereskedelemben. A szektorban jellemző alacsony jövedelmek miatt sok embernek, aki vasárnapi munkát vállal, sokat számít a vasárnapi pótlék – tette hozzá a KASZ elnöke.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+