Ma a közszolgák tüntetnek

Közös tüntetésre hívta a civil- és szakszervezeteket december 6-ára, a József nádor térre a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A Mikulás napján, délután 4 órakor kezdődő demonstráción arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a jövő évi költségvetés összeomlással fenyegeti a közszolgáltatások egész rendszerét, valamint arra, hogy a közintézményekben dolgozók immár hat éve bérnövekedés nélkül, reálbérük egyharmadát elveszítve végzik szolgálatukat.  

„Mindenkit demonstrációra hívunk, akinek tele van a puttonya a kormány egyre elviselhetetlenebb „ajándékaival’” – olvasható a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének felhívásán, amely szerint december 6-án, Mikulás napján tüntetést szerveznek a József nádor térre délután 4 órától. A Nemzetgazdasági Minisztérium előtti akciót azzal indokolja az érdekvédelmi szervezet, hogy a közszférából kivont százmilliárdok miatt összeomlással fenyegetnek az állami- és közösségi szolgáltatások. „Mindez honfitársaink maradék életminőségét fenyegeti. Az önkormányzás, az oktatás, a szociális ellátás, a tömegközlekedés, a tudományos kutatás, az egészségügy, a kulturális szolgáltatások ellehetetlenülése, a rendvédelem, a biztonság romlása, a bérből és fizetésből élő milliók közös vesztesége. Elfogadhatatlan, hogy a kormány évek óta tartó ígérgetés után a sokat emlegetett életpálya modellt csak a kormánytisztviselők számára kívánja bevezetni, és nekik is csak 2016–ban. De, mint tudjátok ott a napi munkaidő – jogsértően, ellentételezés nélkül – már 10, illetve 12 óra! A kormány az önkormányzati köztisztviselőket cserben hagyja, nekik nem lesz életpálya törvény. Közben lassan folytatódnak az elbocsátások. Akik még állásukban vannak, naponta szenvedik a dolgozói szegénység megalázó, megoldhatatlan, filléres gondjait. Kifizetetlen túlórák, ki nem vehető szabadság, felszámolt cafetéria, s a reáljövedelem egyharmadának elvesztése, mert hat éve nem volt fizetésemelés sorainkban.

Nos, ezzel van tele a puttony! Ezt nem tűrhetjük!” – fogalmaz a Boros Péterné főtitkár és Árva János elnök által jegyzett felhívás, amely szerint a 2015. évi költségvetési tervből jól látszik, a kormánynak nem érték a minőségi közszolgálat. Már nem fontos a kultúra társadalmat integráló szerepe, hiszen azokat a művelődési intézményeket, közgyűjteményeket – ahol a lakosság életviteli, társas érintkezési, önképző és önszerveződését szolgáló aktivitása megvalósulhatna – hanyatlásra ítélték. Csökkennek vagy megszűnnek a szociális szolgáltatások, egyre kevesebb pénz jut a rendvédelemre, tudományos kutatásra

– A közszolgálati szakszervezetek felelősen és józanul követelnek. Tisztességes tárgyalásokat, rendezett működési fórumokat akarunk újra a társadalmi párbeszéd számára. Követeljük az egyoldalúan megváltoztatott munka törvénykönyve és a közszolgálat jogállási törvényeinek korrekcióját – mondja Boros Péterné, aki szerint a hároméves bér-felzárkóztató programjuk elfogadása azt eredményezné, hogy sikere esetén 2017. végén a közszolgálati dolgozók reálbére elérhetné a 2008-as mértéket. – Józanul és felelősen követelünk, de ennek a programnak az első lépése, az hogy 2015. január elsején valamennyi közszolgálati dolgozó, legalább 5 százalékos, de minimum 10 ezer forint fizetésemelésben részesüljön – tette hozzá. Az MKK arra kéri a szakszervezetek tagjait, a civil szervezeteket, a minőségi közszolgálatért elkötelezett állampolgárokat, hogy támogassák követeléseiket és vegyenek részt a tiltakozó nagygyűlésen.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés közleményben tudatta, hogy teljes mértékben osztja azokat az aggodalmakat, amelyeket az MKKSZ megfogalmazott a felhívásában. Az elsősorban a felsőoktatásban és kutatási területen dolgozókat képviselő konföderáció tapasztalatai szerint a kormány figyelmen kívül hagyja azoknak az embereknek a figyelmeztető szavát, akiknek az áldozatos munkája révén még működőképes az ország.

Több mint hét éve nem volt átfogó bérrendezés a közszférában, nincs előre kiszámítható életpálya, és egyre nagyobb méreteket ölt a dolgozói szegénység. Miközben a kormányzati nyilatkozatok szerint nagyszámú elbocsátások várhatóak a tárcáknál és a hivatalokban, a sok munkára hivatkozva bevezetik a 10-12 órás munkanapot. Ezért a konföderáció felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul üljön asztalhoz a közszféra érdekképviseleteivel.

Nyílt levél a miniszternek

A 10-12 órás munkanap bevezetésével kapcsolatban nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánoshoz a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Agg Géza elnök arra hívja fel a miniszter figyelmét, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szabályozza a munkaidőt, a törvények betartása pedig mindenkire nézve kötelező. Különösen igaz ez a magasabb állami vezetői tisztséget betöltő funkcionáriusokra. „Sajnos egyet kell értenünk az Ön múlt heti kijelentésével, mely szerint a Miniszterelnökség nem Családbarát Munkahely. Nem fogadható el azonban az a kijelentése, hogy ’nálunk a munkaidőnek kezdete van, vége nincs’. A törvények által garantált minimális munkaügyi követelményeket minden munkáltatónak be kell tartania. A közszolgálati tisztviselőkre több mint tizenöt többlet követelmény vonatkozik a versenyszférában dolgozókhoz képest. Ilyen az eskü, az alapvizsga, a szakvizsga, a bizalomvesztés és a méltatlanság azonnali hivatalvesztéssel járhat. Közszolga nem lehet más kamara tagja (így a Magyar Vadászkamaráé sem…). A szférában 2008óta nem volt béremelés, megvonták a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 százalékos volt. Mindezek tükrében különösen érthetetlen és elfogadhatatlan a munkaidő törvénytelen meghosszabbítása. Szakszervezeteink támogatják a – munkahelyi feladatokhoz igazodó – törvényes rugalmas munkaidő bevezetését, aminek a technikai hátterét az elektronikus beléptető és munkaidő nyilvántartó rendszer biztosítja” – hangsúlyozza levelében Agg Géza. Mindazonáltal az KSZSZ felszólítja a minisztert, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő szabályozást azonnal vonják vissza. Azt javasolja, hogy az új, a hatályos jogszabályoknak megfelelő szabályozás kidolgozásába a törvényes érdekegyeztető testületeket vonják be. Ezen túl arra biztatják Lázár Jánost, hogy a Miniszterelnökségen is dolgozzák ki a Családbarát Munkahely elnyerésére irányuló feladattervet, példát mutatva ezzel a többi állami, önkormányzati és a versenyszférában működő munkaadó számára.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+