Sztrájk a korkedvezményes nyugdíjért?

Akár sztrájkolnának is a korengedményes nyugdíjért a közlekedésben dolgozók. A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata megkezdi a radikálisabb nyomásgyakorlás előkészítését. Az a cél, hogy rábírják a kormányt, legalább egy évvel, egy új rugalmas modell kidolgozásáig halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását.

 

Jó kezdés volt a Mozdonyvezetők Szakszervezete ötletére szerveződött tegnapi – december 3-i – akció a korkedvezményes nyugdíj megmentésére, de az mindenki előtt egyértelmű, hogy ennél sokkal több kell ahhoz, hogy a kormány meghallgassa a szakszervezeteket, s legalább egy évre elhalassza a kedvezmény felszámolására kitűzött határidőt – jelentette be Nemes Gábor elnök, a KSZOSZ kongresszusa után. A mintegy 27 ezer tagot számláló közlekedési szakszervezet, s a mintegy 35 ezer munkavállalót tömörítő MaSZSZ közlekedési tagozatával egyetértésben úgy döntött, hogy elkezdik egy országos sztrájk, vagy egyéb figyelemfelkeltő akció előkészítését. Egységes akcióra hívnak minden, a korkedvezményes nyugdíjban érintett szakszervezeteket, más szimpatizáns ágazatokat és a civilekkel összefogva, a megmozdulásokat egyeztetve, az erőket összpontosítva indítják országos megmozdulásukat. Egyelőre az a cél, hogy a kormányt rábírják, legalább egy évvel halassza el a korkedvezményes rendszer megszüntetését, hogy legyen elég idő egy megfelelő rugalmas nyugdíjaztatási modell kidolgozására. Ehhez a KSZOSZ is felajánlj a szakmai segítségét. A kedvezmény még mindig 733 munkakörben dolgozó, összesen mintegy 100 ezer embert érint.

A KSZOSZ és a MaSZSZ közlekedési tagozata is ez ügyben egy nemzetközi szervezet, a 7,1 millió tagot tömörítő IndustriAll támogatását is maga mögött érezheti, a főtitkár ugyanis a tagság nevében Orbán Viktornak címzett levélben szólította fel a kormányt, álljon el a korkedvezmény megvonásának szándékától, mert az nem harmonizál az EU-s normákkal, s a nemzetközi munkajogi gyakorlattal is szöges ellentétben áll.

A KSZOSZ személyesen és írásban is felszólítja a társszakszervezeteket és minden elégedetlen civil csoportot, hogy üljenek egy asztalhoz, egyeztessék a terveket, s hangolják össze a közlekedésiek tervezett országos megmozdulását egy fővárosi demonstrációval – összegezte Nemes.

A KSZOSZ felhívására máris több szervezet jelezte az akcióban való részvételét, elsőként az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója (ADU).

 

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+