Karácsonyi ajándékozás átlagosan 33 ezerért

karácsony2A magyarok átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni karácsonyi ajándékokra, kétharmaduk előre spórol rá, míg 4 százalékuk hitelből fogja finanszírozni a vásárlást – ez derül ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb felméréséből.

Az ajándékozók 13 százaléka már ősszel elkezdte a vásárlást. A legtöbben, a vásárlók 56 százaléka novemberre, és december első felére tervezik az ajándékok zömének beszerzését. Ennél későbbre alig egynegyed hagyja, köztük is mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy az ünnepeket közvetlenül megelőző napokig ráér.

A felmérés szerint szinte mindenki, azaz a 18-69 éves korosztály kilenctizede tervez karácsonyi ajándékot vásárolni. A tavalyihoz hasonlóan 31 százalék 7 vagy több személyt fog megajándékozni, közel ugyanennyien csak a legszűkebb körben (1-4 fő) osztják majd ki a csomagjaikat, míg 27 százalék 5-6 családtagnak, barátnak vesz majd meglepetést.

A válaszadók 62 százaléka bevásárlóközpontba megy a karácsonyi meglepetésekért, az internetet összességében a magyarok több mint egyharmada használja ajándékvásárlásra.

A karácsonyi ajándékokra szánt összeg alig tér el az előző évitől, a személyenkénti költés átlagosan 6100 forint. A megkérdezettek 55 százaléka idén sem költ majd többet, mint korábban, bár kevesebbet sem tervez kiadni.

A karácsonyi kiadásokra a megkérdezettek több mint kétharmada takarékoskodik, köztük 31 százalék már az őszi hónapokban félre is tett az ünnepekre. Az előre gyűjtögetők úgy tervezik, hogy a költségek több mint felét már december előtt összespórolják, de a többségnek aktuális havi jövedelmét is fel kell használnia az ünnepi előkészületekre. Munkahelyi extra jövedelemben, jutalomban, utalványban összesen 18 százalék bízik, míg a téli ünnepek kiadásait 4 százalék finanszírozná kölcsönből. (MTI)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+