Tüntetés – El a kezekkel a magánnyugdíjaktól!

Magánnyugdíjpénztárak - Tüntetés BudapestenEzrek tüntettek az El a kezekkel! címen meghirdetett demonstráción, amelyet a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó kormányzati javaslat ellen szervezett a 60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport.

Az El a kezekkel! című demonstráció a József nádor téren kezdődött, ahol Büki Zoltán szervező azt mondta: a kormány hatvanezer ember magántulajdonára vetett szemet. “Ezzel a kormány végérvényesen az éjszakai besurranó, fiókokban kotorászó piti kis tolvajok szintjére süllyedt” – fogalmazott.  A szónok kijelentette: “ha ezt hagyjuk, akkor holnap ránk törhetik az ajtót, és államosíthatják a fogkeféinket”.

A tüntetők a József nádor térről az Alkotmány utcába indultak rendőri felvezetéssel. Amikor a tömeg eleje már ráfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra, a vége még a téren volt.

Vajda Zoltán, a 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport alapítója az Alkotmány utcában, a Kossuth tér közelében a tüntetők előtt arról beszélt, hogy a kormány hatvanezer magán-nyugdíjpénztári tag utolsó megtakarítását akarja elvenni, olyan törvényt akarnak elfogadtatni, amellyel ez a pénz is eltűnik majd.

Mint mondta, az Orbán-kormány által 2011-ben a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjkasszába átcsoportosított 3000 milliárd forint is eltűnt. Vajda Zoltán azt hangoztatta, nem hagyják, hogy elvegyék a megtakarításaikat. “Nem adjuk oda, ebbe beletörik a miniszterelnök bicskája” – mondta.

Közölte, december elején, a költségvetési törvényjavaslatról való szavazás idején tüntetni várnak mindenkit, aki elégedetlen kormányzati intézkedésekkel és az ország irányításával.

A tüntetés végének bejelentése után a tömeg egy része a Kossuth térre, az Országházhoz vonult.

A VDSZ is tiltakozik

Polgári engedetlenségi mozgalmat kezdeményez a vegyipari szakszervezet, hogy a volt és a még bennmaradt tagokkal összefogva megvédje a kormánytól a mintegy 200 milliárd forintnyi nyugdíjpénztári vagyont. A VDSZ-nél nem értik, miért fáj a foga a hatalomnak még erre a maradékra is, ahelyett, hogy az új luxus kastélyokra, a kihasználatlan stadionokra, vagy a civilnek álcázott állami pénzből működtetett szervezetekre vetne ki adót.

Az utolsó csapást méri hamarosan a magyar magán-nyugdíjpénztári (manyup) rendszerre a kormány, vélhetően azért, hogy a még bennmaradt mintegy 200 milliárd forintot is elvegye a tulajdonosaitól – írja közleményében a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége). Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban jelentette be, igaz, a nyugdíjak megóvásának álcázva azt mondta, a kormány arra készül, hogy a még talpon maradt kasszákban „megtakarított pénz biztonságáról gondoskodjon”. A kijelentést a VDSZ döbbenetesen cinikusnak tartja, különösen azok után, hogy négy évvel ezelőtt, a rendszer felszámolásakor mintegy 3 ezer milliárdot ugyanezzel az álságos gondoskodással vettek el az emberektől. Mint ismert, a vegyipari szakszervezet az, amely akkor letétbe helyezte mintegy 40 ezer egykori manyup-tag jogfenntartó nyilatkozatát arról, hogy látszólag önként, de valójában megfélemlítve, a hatalom megtorlásától tartva lép át a magánból az állami nyugdíjrendszerbe. Hol van most Selmeczi Gabriella, a nyugdíjvédelem biztosa, hogy megvédje 60 ezer ember pénzét, a maradék 200 milliárdnyi vagyont – teszi fel a kérdést Székely Tamás. A VDSZ elnöke úgy véli, itt lenne az ideje, hogy Selmeczi megmutassa, miért kapott bizalmat az emberektől, s miért kapja a busás fizetését az országtól. Elvárjuk, hogy a biztos védje meg a majdani nyugdíjasok eddigi befizetését, s ne hagyja, hogy az állam ezt is eltüntesse úgy, mint az előző csaknem 3 ezer milliárdot – szögezi le az elnök. A VDSZ azonban nemcsak tiltakozik, hanem javaslatot is tesz arra, milyen adókkal csillapítsa pénzéhségét a kormány. Legyen „kastély- és váradó” amelyet az öt évnél fiatalabb ingatlanok tulajdonosaira vetnének ki a hasznosítatlan alapterületek alapján – példálózik Székely. Az elnök szerint azonban lehetne stadionadó is, amelynek a kihasználatlan ülőhelyek száma lenne az alapja, s kivethetne a kormány egy „álcivil” adót is. Ez utóbbival a magukat civil mozgalmároknak valló, de valójában állami támogatásból működő szervezeteket sújthatnák. Az ilyen támogatások százszorosan meghaladják a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseit. De lehetne akár „antitalentum” adó is, amit azok a vállalkozások, közpénzt felhasználó intézmények fizetnének, amelyek egyre képzetlenebb embereket foglalkoztatnak – sorolja javaslatait az elnök. A VDSZ arra buzdítja a még megmaradt 60 ezer pénztári tagot, hogy álljanak ki magukért, transzparensekkel csatlakozzanak a különféle tiltakozásokhoz, markánsan képviselve saját érdekeiket. Ez a kormány már legalább egyszer bebizonyította, hogy nyugdíjügyben egy szava sem igaz. Elvette 3 millió ember befizetését, megszűntette a korengedményes nyugdíjat, most számolja fel a korkedvezmény maradékát, miközben saját magára költi az adófizetők pénzét. A vegyipari szakszervezet kész az élére állni egy engedetlenségi mozgalomnak, s várja a javaslatokat, amelyekkel ezt az ámokfutást meg lehet még akadályozni.

 

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+