Szakszervezeti szövetség: az autonómok folytatják

kötelékA szakszervezeti mozgalom megújítása, a nagy érdekvédelmi integráció mellett döntött a kongresszusán az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Az ASZSZ kész egy új egyesülési terv kidolgozásában is együttműködni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MSzSz) való teljes beolvadás volt a legfontosabb témája az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége 9. kongresszusának, amelyen egy híján száz küldött vett részt. A 99 mandátummal rendelkező szakszervezeti vezető élénk vita után úgy döntött, hogy az ASZSZ tartja magát az egy évvel ezelőtti elhatározásához: továbbra is kiáll a mozgalom totális megújítása mellett, amelynek része egy nagy érdekképviseleti integráció.  Ennek érdekében a szervezet egy új egyesülési terv kialakításában is kész aktívan részt venni – írta közleményében az ASZSZ.

Az autonómok kongresszusán szóba került a cafeteriára vonatkozó adóemelési terv is, amelynek bevezetése ellen, más érdekvédelmi szervezetekhez hasonlóan az ASZSZ is tiltakozik. A konföderáció készek csatlakozni azokhoz a megmozdulásokhoz, amelyekkel meg lehet akadályozni a béren kívüli juttatás adóemelését. A küldöttek egyetértettek abban is, hogy a szervezet szolidáris más ágazatokkal is – ez is az nagy integráció része –, így például a szociális szférában dolgozókkal. Az ASZSZ is részt vesz a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság által szervezett november 12-ére meghirdetett, a „Szociális Elégedetlenség Napja” tüntetésen.

Az autonóm konföderáció tagjai elítélik a munkavállalók és a tisztségviselők elleni jogtalanságot, így a napokban történt esetet is: azonnali hatállyal – jogtalanul – megszüntették a pécsi Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnökének a munkaviszonyát.

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+