“Azt se tudják, mi a bánya” – tüntetés az NGM előtt

A korkedvezményes és korengedményes nyugdíjért tüntettek sA korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjért, valamint a köztisztviselői bérbefagyasztás ellen tüntettek szakszervezetek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

Akkor lehet tisztes munkáról beszélni, ha tisztességesen figyelembe veszik és elismerik az embert próbáló munkakörökben dolgozók jogos igényét arra, hogy nekik is jusson tisztes öregkor – mondta a demonstráción Pataky Péter, a mintegy 250 ezer munkavállaló érdekeit képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnöke.

A tisztes munka világnapján megrendezett demonstráción több mint kétszáz ember gyűlt össze a minisztérium előtt. A tüntetők zászlókat vittek, táblákat is tartottak. Az egyikre azt írták, “Tisztességes munkát, tisztességes béreket, tisztességes életet!”. Egy másikon ezt lehetett olvasni: “Biztos, hogy megéred a nyugdíjad?”

IMG_8952Pataky Péter, akinek beszédét többször is hangos tetszésnyilvánítás szakította meg, azt mondta, a korkedvezmény nem kegy, nem jótékonyság. Hozzátette, az ilyen munkakörben dolgozó emberek, a bányászok, sugárveszélyes munkahelyeken, meleg üzemekben dolgozók a testi épségüket, egészségüket, családjukat áldozzák a munkáért. Azt se tudják, mi a bánya!” – kiabálta valaki a tömegből.

Az MSZSZ elnöke szerint csaknem másfél hónapja konkrét javaslatokat adtak át a minisztériumnak arról, hogy fenn kell tartani a korkedvezményes nyugdíjrendszert. Ennek ellenére még nem kezdődtek meg az egyeztetések, pedig december 31-éig törvényt kell alkotni a közalkalmazottak jövedelméről, a korkedvezmény megtartásáról és rendezni kell a korengedményes nyugdíj helyzetét is.

A köztisztviselői bérbefagyasztásról szólva az MSZSZ elnöke azt mondta, százezreknek ezúttal is, immár hetedik éve azt üzeni a kormány, hogy be lesz fagyasztva a bérük, miközben a megélhetési költségek folyamatosan emelkedtek az elmúlt években.

A tüntetésen felszólalt Luc Triangle, az IndustriAll Europe, az Európában mintegy hatmillió munkavállalót képviselő nemzetközi érdekvédelmi szövetség főtitkár-helyettese is, aki magyarul köszöntötte a demonstrálókat, Tisztes Munkát! jelszóval.

IMG_8914Azt mondta, az InsutriAll Europe támogatja a szakszervezetek harcát. A kormánynak és a munkáltatóknak állniuk kell a szavukat – tette hozzá, amivel a tüntetők tetszésnyilvánítását váltotta ki.

A főtitkár-helyettes szerint azért van még mindig válság az Európai Unióban, mert a kormányok megszorító intézkedésekkel, adónöveléssel, bércsökkentéssel kezelték a helyzetet. Ez még mélyebb válsághoz vezet, mivel a munkavállalók elveszítik vásárlóerejüket – tette hozzá.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy kormányok – köztük a magyar kormány – nem tartják be a kollektív szerződéseket. Magyarországon a közalkalmazottaknak évek óta nincs kollektív szerződésük – jegyezte meg. Európának ma beruházásokra van szüksége a növekedés és az új munkahelyek teremtésének érdekében – jelentette ki Luc Triangle.

(MTI-DL)

Author: Dolgozók Lapja

Share This Post On
468 ad
Google+